lun. dec. 23rd, 2024

Acestă apariţie editorială reprezintă cea de a şaptea broşură a Colecţiei Misionar–Educative a Arhiepiscopiei Târgoviştei, operă misionară iniţiată şi susţinută de către Înaltpreasfinţitul Pãrinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu o apariţie periodicã “pe diferite teme de actualitate creştin-ortodoxã, cu scopul promivãrii valorilor evanghelice mântuitoare în societatea româneascã contemporanã”.

Scopul acestei lucrări este acela de a arăta importanţa deosebită a vieţii şi activităţii Sfântul Constantin cel Mare pentru întreaga Biserică creştină, căci datorită lui au încetat persecuţiile, pe motive religioase, în întreg Imperiu roman, iar creştinismul a putut să se manifeste liber.

Atât el, cât şi mama sa, Sfânta Elena, a avut o evlavie pilduitoare, apărând dreapta credinţă, susţinând misiunea pastorală, educaţională, social-filantropică şi administrativă a Bisericii, şi ctitorind numeroase lăcaşuri sfinte. Datorită Sf. Împărat Constantin, creştinismul s-a putut răspândi şi consolida, cu o mare rapiditate şi profunzime.

Ea a apărut pentru a marca “Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română”, având ca responsabili de numãr pe P.C. Pr. lect. univ. dr. Adrian IGNAT şi pe P.C. Pr. prof. dr. Mihai Iulian STAN, iar, ca şi la celelalte broşuri, coordonarea ştiinţifică este asigurată de un comitet redacţional format din profesori de la Facultatea de Teologie a Universitãţii “Valahia” din Târgovişte, de la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gurã de Aur” din Târgovişte şi Pãrinţi Consilieri de la Centrul Eparhial.

De la Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena trebuie să învăţăm pilda evlaviei şi a ataşamentului lor faţă de valorile creştine, faţă de Biserica creştină şi misiunea ei de răspândire a Evangheliei Mântuitorului Hristos şi construire a unei societăţi a iubirii.

BIROUL D EPRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI