3 mai 2024
ÎPS Nifon, primit la Patriarhia Ierusalimului

ÎPS Nifon, primit la Patriarhia Ierusalimului

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON a participat, la Ierusalim, în zilele de 2-3 februarie 2014,în calitate de conducător al delegației Patriarhiei Române,la dialogul cu Partriarhia Ierusalimului, care a fost reprezentată de către Preafericitul Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, alături de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele două patriarhii.

Amintim că această comuniune a fost întreruptă unilateral de către Patriarhia Ierusalimului, în luna mai 2011, din cauza unor neînţelegeri legate de statutul Căminului românesc pentru pelerini de la Ierihon.

În urma celor trei runde de convorbiri (Bucureşti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), care s-au desfăşurst în spirit frățesc şi de respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de către Patriarhul Ierusalimului şi Patriarhul României a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericeşti depline. El a fost semnat, la Bucureşti, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 2 februarie 2014, şi la Ierusalim, de către Preafericitul Teofil al III-lea, în data de 3 februarie 2014.

Delegaţia Patriarhiei Române, condusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a fost alcătuită din: Părintele Profesor Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, şi Părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal pentru relaţii bisericeşti şi interreligioase. La întâlnire a participat şi Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al mânăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, care a fost numit Superiorul Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte.

Înaltpreasfinţia Sa a reînnoit, în numele Patriarhului României, invitaţia adresată Patriarhului Ierusalimului de a vizita Patriarhia Română, în luna octombrie 2014, invitație care a fost acceptată cu bucurie.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial