“Criza încălzirii școlilor din Târgoviște rezolvată provizoriu cu ajutorul unei societăţi comerciale
Vineri, 06 decembrie 2013, de Moș Niculae, după mai multe săptămâni de probleme cu încălzirea, Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Dâmbovița au reușit să rezolve provizoriu problema încălzirii școlilor din Târgoviște.
Având în vedere faptul că lucrările de instalare a centralelor termice în școli se preconizează a fi terminate în luna ianuarie, cele două instituții județene au reușit să obțină sprijin financiar din partea unei companii private, astfel încât să poată achiziționa un număr de 100 de calorifere electrice care să suplinească lipsa temporară de agent termic.
Soluția este una provizorie și are la bază relocarea elevilor din cele 17 centre unde nu există soluții de încălzire în doar 8 unități școlare unde se poate asigura încălzirea, prin folosirea caloriferelor electrice achiziționate din banii donați de către companie. Clasele vor funcțion după un program de învățământ special planificat, care să nu afecteze pregătirea elevilor.
Compania donează suma necesară achiziționării celor 100 de calorifere către Consiliul Județean Dâmbovița, care le va achiziționa și apoi le va distribui în școli.
Deși parteneriatul a fost stabilit între Inspectoratul Școlar Județean și companie, procedurile legale nu permiteau recepționare donației în bani într-un timp atât de scurt.
Președintele Consiliului Județean împreună cu managementul Companiei a reacționat prompt și s-a implicat în rezolvarea crizei.
Reamintim și atragem atenția directorilor de unități școlare și responsabililor cu rețeaua electrică din fiecare din cele 8 unități școlare că trebuie să supravegheze cu maximă atenție și responsabilitate siguranța sistemului electric și siguranța și integritatea fizică a elevilor și profesorilor, având în vedere riscurile ce pot să apară în urma acestei soluții de urgență (supraîncălzirea rețelei electrice, expunerea elevilor și profesorilor la echipamente cu temperaturi ridicate etc).
De asemenea, administratorii unităților școlare trebuie să fie conștienți de creșterea costurilor cu energia electrica, compensată însă de lipsa costurilor cu alt tip de agent termic. Facem un apel către autoritățile locale care coordonează instalarea noilor centrale termice că este doar o soluție temporară și că acestea trebuie să intensifice eforturile de finalizare a lucrărilor.
“Vreau să mulțumesc atât în numele instituției cât și în nume personal companiei pentru promptitudinea ajutorului oferit într-un moment de criză.
De asemenea, am stabilit împreună că după ce primăria va pune în funcțiune centralele termice, caloriferele vor merge către unitățile de învățământ din mediul rural ale județului care au nevoie mai mare de o sursă alternativă de încălzire”, a declarat doamna Luminița Preda, Inspector Școlar General.
“Pentru noi, intervenția în situații de urgență este o prioritate. Am înțeles blocajul instituțional și impactul negativ asupra elevilor care au nevoie în această perioadă de liniște și susținere pentru a se concentra la evaluarea din final de an. Este perioada tezelor și nu poate suporta amânări sau recuperări în zilele de sâmbătă care vor urma.
Educația este baza solidă a oricărei societăți și credem că trebuie să rămână prioritatea numărul unu a României, fiind vorba până la urmă de copii noștri.
Ținem să mulțumim jurnaliștilor locali care ne-au semnalat importanța situației în cadrul întâlnirilor de consultare care au avut loc în această săptămână la Fabrica noastră din Fieni, Dâmbovița”, a declarat președintele-director al companiei”. Inspector Școlar General, Prof. LUMINIȚA PREDA