25 aprilie 2024

18 patroni din Dâmboviţa, “călcaţi” de inspectorii ITM! Uite ce nereguli au găsit!

www.mariusbuga.ro_images_itmCOMUNICAT DE PRESĂ

ACTIVITATE FEBRUARIE 2015

În cursul lunii februarie 2015 I.T.M. Dâmboviţa a efectuat 98 de controale în domeniul relaţiilor de muncă. În urma acestora 18 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 66.000 de lei.

Controalele privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată s-au concretizat în următoarele rezultate:

  • 5 angajatori depistaţi folosind forţa de muncă nedeclarată în domeniile: fabricare articole îmbrăcăminte, comerţ, prelucrare produse agricole şi transporturi cu taxiuri;
  • 22 persoane găsite fără forme legale de angajare;
  • 60.000 lei – valoarea amenzilor aplicate pentru muncă nedeclarată;
  • un dosar penal întocmit unui angajator care a primit la muncă mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare.

Numărul persoanelor depistate muncind la negru în luna februarie a fost dublu faţă de cel din luna ianuarie 2015.

Pentru remedierea deficienţelor constatate s-au dispus următoarele măsuri:

încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă pentru persoanele identificate muncind la negru; achitarea drepturilor salariale restante atât pentru salariaţi cât şi pentru persoanele care au încetat raporturile de muncă; păstrarea evidenţei orelor lucrate atât pentru timpul normal de lucru, cât şi pentru munca suplimentară şi cea de noapte, acordarea concediilor de odihnă, înmânarea către salariat a unui exemplar din contractul individual de muncă; înregistrarea în registrul de evidenţă a salariaţilor a tuturor elementelor contractuale prevăzute în actele normative corespunzătoare şi respectarea termenelor de înregistrare a registrului la I.T.M.

Pentru toate măsurile dispuse s-au stabilit termene de realizare a acestora, urmând ca după expirarea perioadelor respective, inspectorii de muncă să verifice intrarea în legalitate a angajatorilor.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă activitatea de îndrumare şi control s-a concretizat în 91 de acţiuni de control.

Au fost constatate 143 neconformităţi pentru care au fost dispuse 143 măsuri de conformare şi remediere.

Au fost sancţionaţi 91 de angajatori, şi s-au aplicat 144 sancţiuni contravenţionale din care 10 amenzi în valoare de 44.000 de lei.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial