În perioada 01-02 mai a.c., Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa va întreprinde toate măsurile necesare, astfel încât minivacanţa de 1 Mai să se desfăşoare în linişte şi fără evenimente deosebite
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a întreprins o serie de măsuri pentru asigurarea în perioada „Zilei Internaţionale a Muncii” a unui climat de ordine şi siguranţă publică în toate localităţile dâmboviţene.
Astfel, pe raza întregului judeţului vor acţiona zilnic peste 200 de poliţişti, fiind angrenate efective de ordine publică, poliţie rutieră, investigare a fraudelor, investigaţii criminale, intervenţie rapidă.
Poliţiştii angrenaţi în dispozitivele constituite vor întreprinde măsuri specifice pentru asigurarea unui climat de siguranţă, cât şi pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor, dar şi anticiparea eventualelor riscuri ce pot afecta climatul social în zonele de picnic , a locurilor aglomerate, precum şi în zonele şi localităţile turistice, unde se aşteaptă un aflux important de persoane şi autovehicule.
De altfel, prin prezenţa poliţiştilor în stradă în număr cât mai mare se doreşte descurajarea săvârşirii de infracţiuni şi astfel neaglomerarea serviciului de urgenţă prin reducerea numărului de apeluri la 112.
Totodată, poliţiştii vor desfăşura acţiuni de control în pieţe, târguri, oboare, locuri de depozitare şi distribuţie a mărfurilor şi produselor specifice sărbătorilor pascale, în colaborare cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa.
Îndeplinirea misiunilor şi executarea acţiunilor pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice se vor realiza cu sprijinul lucrătorilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa şi Poliţiilor Locale.
De asemenea, ţinând cont de creşterea valorilor de trafic în această perioadă, pe toate categoriile de drumuri, 80 de poliţişti rutieri dâmboviţeni vor acţiona în această perioadă preventiv, cu mijloacele tehnice din dotare, pentru reducerea riscului producerii accidentelor de circulaţie şi creşterea siguranţei rutiere.
Pentru ca ziua de 1 Mai să se desfăşoare fără evenimente neplăcute, Poliţia dâmboviţeană vă recomandă să aveţi în vedere câteva măsuri de autoprotecţie
Înainte de a porni la drum trebuie să avem grijă ca locuinţa să ramână în siguranţă. De aceea este important să le spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă.
Rugaţi un vecin de încredere sa ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa, închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie.
Nu lasaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.
Dacă plecaţi cu maşina este foarte important ca atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile.
Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, lap-top-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi.
Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.
Manifestaţi prudenţă atunci când vi se solicita ajutorul de către persoane necunoscute.
Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Poliţiştii vor avea o prezenţă activă în această perioadă, venind în sprijinul călătorilor din trenuri şi din staţiile CFR
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a întreprins o serie de măsuri pentru asigurarea în perioada vacanţei de 1 Mai şi a Sfintelor Sărbători de Paşti a unui climat de ordine şi siguranţă publică în trenurile de călători.
Astfel, în această perioadă poliţişti din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Dâmboviţa vor desfăşura activităţi specifice în vederea menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică în staţiile CFR.
Poliţiştii vor avea o prezenţă activă, sancţionând călătorii care nu respectă normele de ordine şi siguranţă publică şi oferind totodată cetăţenilor sprijin, pentru ca minivacanţa de 1 Mai să se desfăşoare în condiţii normale.
Tânărul a distrus trei aparate electronice din incinta unei societăţi comerciale de pe raza localităţii Mogoşani
Ieri, 29 aprilie 2013, în jurul orelor 23:30, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Mogoşani au fost sesizaţi cu privire la faptul că un tânăr a distrus trei aparate electronice din incinta unei societăţi comerciale.
O echipă de cercetare s-a deplasat la faţa locului, în urma verificărilor efectuate, stabilindu-se că numitul M.T., de 18 ani, din localitate, pe motiv că a pierdut bani la unul din aparatele electronice, a distrus prin lovire trei dintre aparate, cauzând un prejudiciu de 3000 de lei.
Pe numele tânărului, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.
Poliţiştii dâmboviţeni adresează tuturor cetăţenilor recomandări pentru prevenirea furturilor de animale şi păsări din gospodării, având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale
Comiterea furturilor de animale şi păsări, care au o pondere mai mare în mediul rural, este facilitată de mai multe vulnerabilităţi, printre care lipsa de preocupare a proprietarilor în asigurarea gospodăriilor, inexistenţa pazei comunale, a iluminatului public.
Furturile de păsări sunt comise de infractori nespecializaţi, iar prejudiciul este destinat propriului consum. Furturile de animale implică un efort mai mare de organizare şi premeditare din partea infractorilor din cauza dificultăţilor de transport, prelucrare şi comercializare a cărnii.
Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale când se constată o creştere a furturilor de animale (miei, iezi) şi păsări, poliţia dâmboviţeană vă adresează următoarele recomandări pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor.
• Pe cât posibil, în timpul nopţii, asiguraţi iluminatul zonelor unde lăsaţi animalele şi păsările (grajduri, coteţe).
• În timpul nopţii, asiguraţi cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare etc.) uşile grajdurilor sau anexelor gospodăreşti unde ţineţi animale şi păsările.
• Animalele şi păsările lăsate nesupravegheate pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumului constituie o pradă uşoară pentru hoţi. Nu le creaţi această posibilitate!!! • Evitaţi amplasarea grajdurilor sau adăposturilor de animale şi păsări la distanţă mare de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora. • Nu permiteţi accesul în gospodărie a vânzătorilor ambulanţi sau a celor ce se recomandă a fi cumpărători de animale, păsări sau produse agricole. • Dacă v-aţi hotărât să vindeţi un animal sau o pasăre, nu le oferiţi în schimbul unor promisiuni (cu atât mai mult unui străin); încasaţi banii în momentul vânzării. • Când plecaţi de acasă, rugaţi vecinii sau rudele apropiate să vă supravegheze curtea şi locuinţa. • Unul sau doi câini de pază vă pot scuti de multe neplăceri.
• Pentru sesizări, poate fi apelat (gratuit) numărul de urgenţă 112!
Cum sancţionează Codul penal astfel de fapte?
Fie că vorbim de furt sau furt calificat, ambele se pedepsesc cu închisoarea.
Furtul vizează luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept; fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane – se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.
Furtul calificat este furtul săvârşit în următoarele împrejurări: de două sau mai multe persoane; de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică; de către o persoană mascată, deghizată sau travestită; asupra unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra; într-un loc public; într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; în timpul unei calamităţi; prin efracţie, escaladare sau folosirea fără drept a unei chei adevărate sau a unei chei mincinoase – se pedepseşte cu închisoare de la 3 – 15 ani.
Furtul care a produs consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi.
Conducătorii de mopede, în atenţia poliţiştilor !
Poliţiştii rutieri au depistat pe raza localităţii Ungureni un tânăr, în vârstă de 23 ani, în timp ce conducea un moped, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Totodată, în jurul orelor 23:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Titu au oprit pentru control în trafic un moped condus de numitul N.R., de 18 ani, din localitate.
În urma verificărilor poliţiştii au stabilit că tânărul nu deţinea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Pe numele celor doi tineri, poliţiştii au întocmit dosar penal urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.