joi. sept. 19th, 2024

“Ziua Limbii Române, sărbătorită la Titu

Limba română are virtuţi complete, adică poate fi vehicol a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poţi deveni vultur sau cântăreţ de strană. Limba română are toate premisele valorice pentru a deveni o limbă universală, dar nu ştiu dacă e posibil acest marş istoric. (Petre Țuțea)

Astăzi, 28 august 2024, Biblioteca Orășenească Titu a organizat la Casa de Cultură din Titu Târg evenimentul cu tema: Moștenirea Titenilor , ediția a III-a, dedicat Zilei Limbii Române, în cadrul căruia am sărbătorit 15 ani de lectură publică prin Clubul de lectură al Bibliotecii Orășenești Titu-Timpul Cărții, expoziții de carte a autorilor români și titeni, o expoziție de carte a autoarelor pentru copii, donată de Asociația De Basm, prezentări de carte.

În cadrul evenimentului au fost aduse alocuțiuni de către: doamna profesor Iulia Toma-Pîrvu, care ne – a vorbit despre frumusețea și bogăția limbii române, recitând o poezie din volumul „România, Pământ binecuvântat ” – „Odă Limbii Române”, domnul scriitor și pictor Ion Burhan a prezentat volumul „Această Românie ne doare – TITU pe CONTRASENS”, iar domnul profesor Dumitru Badea – fost deputat, a prezentat volumul „TITU – trecut, prezent , viitor” (1635 – 2024). De asemenea au mai adus alocuțiuni elevii scriitori: Mateescu Ștefan Gabriel și Șerban Gabriel.

Evenimentului s-au alăturat preoții din parohiile: Titu-Gară, Titu-Nou, Plopu, Titu-Sălcuța, fiind însoțiți de părintele secretar al Protoieriei Titu – Nica Ionuț, dar și domnul Mihai Florescu – șef Serviciu Cultură – Sport.

Odă Limbii Române

Iulia Toma-Pîrvu

Slavă ție, Limbă Română,

Născută pe plai de poveste,

Ești pe vecie a noastră stăpână

În vale, pe deal și pe creste!

Ești glas de clopot de aramă

Din Putna, Cozia, Condrița,

Care de mii de ani cheamă

Să ne apăram credința

Ești murmur dulce de izvor,

Ce vine de sub cetine de brad

Și glasul doinelor de dor,

Ce-n inimile noastre ard

Ești nume de neam și de țară,

De ciobănaș și pasăre măiastră,

De strune vibrând pe vioară

Să cânte nemurirea noastră

Ai nume de luceafăr arzător,

Ce trece printre ramură de tei

Să lumineze tuturor

Cărările în anii grei

Mă-nchin la tine, grai străbun,

Ca la icoana de altar,

Ce mândru sunt că sunt român

Și te-am primit pe tine-n dar!

La mulți ani, Limbă Română!

La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni!

Bibliotecar,

Nicoleta Liliana Grigorescu – Președinte subfiliala Cultul Eroilor „Mihai Viteazul” Titu, Dâmbovița”

sursa: Primăria Titu