lun. dec. 23rd, 2024

Ascunsă bine în sudul județului, dincolo de vederea curioasă a vreunui trecător, există o struțo-cămilă ce întrece orice imaginație. În comuna Potlogi, satul Românești, figurează pe lista monumentelor istorice biserica din 1878, cu hramul “Sf. Nicolae”, având drept cod LMI DB-II-m-B-17689. Pe teren însă, nicăieri nu este de găsit acest monument, pentru că, oricât ai căuta și întreba, singura biserică este cea nouă, vizibilă de la kilometri depărtare, după turla înaltă ce strălucește în lumina slabă de ianuarie. Abia când intri în curtea acestei noi biserici, te lovește în plin o imagine greu de descris.

Biserica cea nouă constă în fapt doar în niște ziduri groase, ridicate peste biserica monument istoric. Betonul gros sugrumă vechiul lăcaș de cult, strivindu-l sub greutatea unei arhitecturi din topor.

De ce s-a recurs la această metodă nefericită și cine a aprobat acest odios act de vandalism istoric și cultural deopotrivă, ne este greu să aflăm.

Localnicii povestesc că prin 2006 a început construcția, cu banii adunați de la săteni, iar munca a fost asigurată tot de către meșterii satului, care se ocupau cu construcția de case. Banii investiți nu au fost deloc puțini, iar calitatea materialelor este una foarte ridicată.

Prin 2016, în circumstanțe neelucidate, construcția s-a oprit brusc, de atunci enoriașii bucurându-se doar vizual de biserica satului, întrucât slujbele se țin tot în cea veche, aflată sub coaja aurită a celei noi.

Hidoșenia este maximă atunci când biserica este privită din față, când spațiul vizual este dominat de un sarcofag uriaș de beton, ce ascunde o firavă schelă din lemn, ridicată la rândul ei, peste vechiul monument ce stă să cadă.

Cine a dat autorizația de construcție, cine a eliberat avizele necesare și ce diriginte de șantier a putut comite o asemenea atrocitate? Oare autoritățile statului român sunt conștiente de aceste lucruri? Oare BOR cunoaște situația din Românești?

Oricum ar fi, situația este una destul de complicată, iar rezolvarea nu se întrevede foarte curând. Ai de ales între salvarea unui monument istoric și dărâmarea unor ziduri în care oricum s-au investit o groază de bani.

Rămâne ca timpul sa ne spună cine va lua această decizie ingrată, asta în caz că decizia nu este amânată până ce vechiul monument nu cade de tot sub povara grea a modernității.

Liviu Lazăr

Am cerut şi o reacţie din partea Arhiepiscopiei Târgovişte.

“Referitor la punctul de vedere solicitat, facem următoarele precizări:

-Biserica nouă din Parohia Românești a început să fie construită de două decenii, din certe necesități pastoral-misionare, având în vedere creșterea rapidă a populației localității.

-Soluția aleasă a fost aceea de a se construi în jurul vechiului locaș de cult, urmând a se obține avizele necesare.

-Pentru că acestea nu au fost obținute, Arhiepiscopia Târgoviștei a interveni și a stopat lucrarea, până la intrarea în legalitate.

-În prezent, se așteaptă soluțiile legale, de la instituțiile abilitate”, a precizat Arhiepiscopia Târgovişte.