20 aprilie 2024

Zepişi NU mai tolerează furturile din păduri! Uite ce măsuri a luat!

www.mariusbuga.ro_images_padure2Ilegalităţile din domeniul silvic, sancţionate de poliţiştii dâmboviţeni

Direcţia Silvică Târgovişte administrează pe raza judeţului Dâmboviţa o suprafaţă de 55.017 hectare de păduri de stat şi 22.400 ha păduri private, printr-un număr de 8 Ocoale Silvice : Bucşani, Găeşti, Moreni, Pucioasa, Răcari, Sturzeni, Târgovişte şi Valea Mare, împărţite în 34 districte şi 183 cantoane silvice.

În partea de nord a judeţului Dâmboviţa, în zona munţilor Bucegi, pentru protejarea şi conservarea ansamblurilor peisagistice a fost înfiinţat Parcul Natural Bucegi care administrează în acest scop 16.000 ha teren, din care 11.120 ha suprafeţe împădurite proprietate de stat şi privată.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o preocupare majoră a poliţiei dâmboviţene, în acest sens fiind constituit un plan de măsuri cu implicarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Silvică Dâmboviţa, Garda Naţională de Mediu, Garda Financiară şi Inspectoratul Teritorial de regim Silvic şi Vânătoare Prahova.

www.mariusbuga.ro_images_zepisidProiectul a avut ca scop combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită şi a evaziunii fiscale, precum şi protecţia mediului înconjurător.

În primele nouă luni ale anului 2014, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa au desfăşurat 630 de acţiuni pe linia depistării şi sancţionării ilegalităţilor din domeniul silvic, activităţi ce au constat în verificarea circuitului parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente.

Din numărul total al acţiunilor, 126 au fost efectuate în fondul forestier, 152 pe linia verificării provenienţei, legalităţii prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi 305 în ceea ce priveşte legalitatea transportului de material lemnos.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii au verificat 2162 de obiective, din care 29 au fost instalaţii de debitat material lemnos, iar 1965 mijloace de transport.

În perioada de referinţă, poliţiştii au constatat 196 de infracţiuni la Legea 46/2008 privind Codul Silvic şi au aplicat 497 de sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii 171/2010.

Ca şi măsura complementară, poliţiştii au dispus ridicarea în vederea confiscării a peste 700  mc material lemnos a cărui provenienţă nu a putut fi justificată şi circa 200 mc de material lemnos tăiat ilegal.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial