25 aprilie 2024
VIDEO – Speriaţi de scumpiri, tot mai mulți dâmboviţeni se aprovizionează cu ulei. “Nu mai găsesc o sticlă! I-a speriat Putin!”

VIDEO – Speriaţi de scumpiri, tot mai mulți dâmboviţeni se aprovizionează cu ulei. “Nu mai găsesc o sticlă! I-a speriat Putin!”

După ce au stat la coadă la benzină, tot mai mulți români și-au făcut provizii de alimente în acest sfarșit de săptămână.

Oamenii au golit rafturile cu ulei și făină, speriați că s-ar putea scumpi sau termina. Fals, spun autoriățile, care dau asigurări că sunt suficiente stocuri și nu e cazul să-și facă cineva provizii. De întreaga situație profită speculanții care cresc prețurile pentru a-și spori câștigurile în urma cererii crescute.

Rafturile cu ulei s-au golit primele. Unii dintre cumpărători au luat cu baxul.

Dacă cei care au mers la cumpărături dimineața și-au umplut cămara, cei care au ajuns în urma lor n-au mai găsit mare lucru.

Cumpărător: Dacă a luat lumea cu baxurile, de unde să mai existe? A intrat panica în lume!

Cumpărător: „Ce să mai zic, nu mai zic nimic, a speriat Putin pe toată lumea! Vreau să gătesc şi eu şi nu mai găsesc niciun litru de ulei!

Cumpărător: Vii să iei o sticlă de ulei şi nu mai ai de unde şi o pungă de mălai.

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, în anumite magazine s-au impus limite.

Când ajung la rafturile cu produse neperisabile, clienții marilor lanțuri de magazine sunt întâmpinați cu astfel de anunțuri prin care sunt informați că nu pot cumpăra mai mult de două baxuri de ulei de exemplu. Nu pentru că nu ar fi suficientă marfă în depozite, ci pentru că de această situație profită speculanții care cumpără mult și vând apoi mai scump, iar acest fenomen trebuie combătut.

În tot acest timp autoritățile fac apel la calm.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum de ulei a României. Aş vrea să mai precizez că potrivit situaţiei la zi pe care o menţinem la minister, toate categoriile de produse alimentare se situează în paraetrii necesari pentru consumul populaţiei. Asigurăm cetăţenii că producţia agricolă a României are capacitatea de a ne oferi toate resursele alimentare de care avem nevoie.

Ministrul Agriculturii se va întâlni cu reprezentanții lanțurilor de magazine, dar și cu producătorii, pentru a se asigura că nu sunt fi probleme cu stocurile.

Prețurile au fost însă în creștere în ultima perioadă. Uleiul s-a scumpit cu peste 25% în ultimul an, potrivit Institului Național de Statistică. În cele mai multe magazine, prețul unei sticle de ulei de un litru variază între 8 și 10 lei.

sursa – ProTV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial