“Am intervenit în plenul Senatului pe două proiecte asupra cărora aș dori să vă atrag atenția. Este vorba de:
Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.278/2013 privind emisiile industriale, pentru care România se află în procedură de infringement la Curtea Europeană de Justiție, care printre altele prevede că: Nu se va mai permite suspendarea executării sancțiunii ce constă în suspendarea funcționării instalațiilor până la data conformării, atât pentru funcționarea fără autorizație integrată de mediu, cât și pentru nerespectarea prevederilor autorizației integrate de mediu.
În intervenția mea am atras atenția asupra inițiativei pe care am depus-o la începutul acestui an, privind Registrul Național Electronic de Mediu și Cazierul de mediu. Am votat pentru această inițiativă, despre care cred că este necesară, dar nu suficientă.
O inițiativă AUR care propunea simplificarea documentației tehnice necesar a fi depusă de investitor/beneficiar, în vederea obținerii unei noi autorizații de construire, atunci când se modifică tema lucrări în timpul executării lucrărilor deja autorizate.
Am semnalat în discursul din plen neconcordanța cu Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, care prevede că dacă se schimbă tema proiectului, trebuie obținut un nou aviz de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Am votat împotriva acestui proiect de lege, pentru că debirocratizarea administrației trebuie să se facă rațional și să nu lase loc construcțiilor făcute haotic”, a menţionat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.