Pericol urias de contaminare cu bacterii in Dambovita. Mii de familii din orasul Pucioasa au ramas de 5 zile, fara apa la robinet, dupa ce furnizorul a sesizat prezenta unei bacterii periculoase.
Aceasta provoaca toxiinfectii grave si poate fi mortala in cazul copiilor sau batranilor, ne avertizeaza specialistii.
Asadar, locuitorii au primit apa de baut si cisterne cu apa pentru uz casnic.
Deocamdata, oamenii nu au avut probleme de sanatate, dar nu este exclus, ca acestea sa apara. In tot acest timp, responsabilii de infestarea apei paseaza vina de la unii la altii.
Sambata seara oamenii din orasul Pucioasa, dar si din alte patru localitati invecinate, s-au trezit fara apa la robinet. Nimeni nu i-a avertizat pana atunci ca apa pe care o consumau era contaminata cu bacteria Clostridium.
Pana acum nicio persoana nu a avut probleme digestive – primele care apar in cazul contaminarii. Apa cu bacterii poate provoca insa chiar si moartea, mai ales in cazul copiilor.
Gabita Neagu, epidemiolog DSP Dambovita: “Poate produce asupra omului de la infectii cutanate, ulceroase, la bacteriemie, la colecistita efizematoasa, la necroza tisulara, pana la cangrena gazoasa. La copii, poate sa produca toxinfectii, forma foarte grava si chiar mortala.”
Pana cand apa care provine din statia de tratare de la barajul Pucioasa va fi din nou buna de baut, oamenii primesc apa cu cisterna de la pompieri – si apa plata pentru baut de la primarie. Furnizorul a permis intre timp folosirea apei pentru toaleta. Si ii avertizeaza pe consumatori ca apa nu este in niciun caz buna de baut si nici nu poate fi folosita pentru mancare ori spalat.
Conducerea Companiei de Apa Targoviste da vina pe agentii economici din zona care ar fi deversat cantitati mari de reziduuri in apa barajului, dar recunoaste in acelasi timp ca statia de tratare a apei n-a mai fost de mult modernizata.
Alexandru Oprea, director CATD: “Au deversat cantitati de materii fecale, rezultate din haznale, probabil din activitatile de productie din cadrul abatoarelor din zona respectiva. In momentul in care acea apa a venit cu o incarcatura de 4800 de unitati, fata de zero..n-au fost facute investitii de ani de zile la statia de tratare… nu stiu de cati ani…”
Cei de la Apele Romane ii arata cu degetul pe cei de la compania de apa Targoviste care nu au tratat suficient apa.
Iulian Jugan, secretar de stat in Ministerul Mediului: “Ei folosind sursa de suprafata, acumularea de la Pucioasa, aveau obligatia sa desfasoare un proces tehnologic care sa potabilizeze apa. Au incercat sa arunce vina asupra Apele Romane, spunand ca apa pe care le-o furnizam este una infestata.”
Pana la stabilirea vinovatului, politistii cerceteaza penal situatia, iar Directia de Sanatate Publica urmareste permanent nivelul contaminarii cu bacterii.