29 iunie 2022

VIDEO: Drama unui profesor nevăzător, din Pucioasa. Pus să facă naveta zeci de kilometri

nevazatorpCalificat ca profesor de educatie civica, un barbat nevazator din Dambovita acuza Inspectoratul Scolar ca ii refuza dreptul de a fi la catedra.

Dupa ce a promovat examenul de titularizare, dascalul a primit ore la mai multe scoli de pe raza judetului, dar ar fi trebuit sa faca naveta zeci de kilometri ca sa poata indeplini norma de predare. Cei de la Inspectoratul scolar sustin, in apararea lor, ca nu au un post vacant convenabil pentru profesorul nevazator si trebuie sa accepte situatia.

Dumitru Tudorache are 47 de ani. De cand se stie, a perceput doar umbre si lumini, dar asta nu l-a impiedicat sa duca o viata normala. A fost asistent medical fizio-terapeut, dar a decis sa-si continue studiile. A absolvit facultatea de Drept, doua masterate si cursuri de psihopedagogie, iar in aceasta vara a promovat examenul de titularizare cu 8,13.

Chiar si asa, nu a putut sa ocupe un post in invatamant. Cei de la Inspectoratului Scolar Dambovita nu l-au sprijinit sa obtina cele 18 ore pe care ar trebui sa le predea lunar la scoli din Pucioasa si din localitatile invecinate.

Dumitru Tudorache: “Inspectoratul mi-a oferit posibilitatea, intre ghilimele fie spus, de a preda in circa 12 scoli intr-o saptamana, pe o raza de 100 de kilometri, din nordul judetului, in sudul judetului. Era un lucru imposibil”.

Profesorul sustine ca Inspectoratul scolar ii pune bete in roate, desi la orele de practica s-a descurcat foarte bine. Omul este casatorit, cu doi copii, de 4 si 9 ani.

Barbatul pregateste uneori masa copiilor si tot el repara, fara ajutor, micile stricaciuni din casa.

Sotia: “Ma ajuta foarte mult in casa, mai ales cu educatia copiilor. Face sandvisuri copiilor, ceai, incalzeste mancarea, ii schimba, temele, aproape tot ce fac si eu.”

Olimpia Popa, medic de familie: “Sa predea in invatamant sigur ca este apt, nu se pune nicio problema, este bine instruit, este capabil, este normal neuropsihic, nu are probleme.”

Profesorul este convins ca ar putea preda fara probleme, dar spune ca reprezentantii Inspectoratului scolar l-au descurajat: pentru o norma, i-au propus ore risipite la mai multe scoli, din diverse localitati.

Prof. Ion Sorin, inspector scolar general ISJ Dâmbovita: “Orele de cultura civica sunt dispersate la nivelul unitatilor scolare. I-am oferit aceasta sansa, a refuzat-o, ne pare rau… Mai mult de atat nu putem face.”

Revoltat, Dumitru Tudorache a fost in audienta la Ministerul Educatiei si asteapta de acolo un raspuns.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial