29 martie 2024
VIDEO! Deputatul Ion Stan, după ce a aflat că este URMĂRIT PENAL – “Consider că sunt NEVINOVAT!”

VIDEO! Deputatul Ion Stan, după ce a aflat că este URMĂRIT PENAL – “Consider că sunt NEVINOVAT!”

DNA informeaza ca a inceput urmarirea penala a deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenta, dupa ce acesta a cerut, de la un om de afaceri care l-a denuntat, 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorala.

In acelasi dosar, este urmarit penal si soferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenta. Deputatul – care a fost audiat joi, timp de mai multe ore, la sediul DNA, Structura Centrala – a primit interdictie de a parasi tara 30 de zile, precizeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Potrivit unui comunicat remis joi seara de DNA, in ordonanta de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca Ion Stan, in perioada 12-14 noiembrie 2012, a pretins de la un denuntator 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul, sustin procurorii, a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator. In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, Stan a primit, prin intermediul lui Florin Sarca, patru transe a cate 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala.

“La data de 22 noiembrie 2012, persoanelor invinuite li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La aceeasi data, procurorii au luat fata de invinuitul Stan Ion masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile”, se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Deputatul PSD Ion Stan a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca nu a fost ridicat de ofiterii anticoruptie, ci s-ar fi prezentat de buna voie, raspunzand astfel unei citatii emise de anchetatori si urmand sa revina vineri, pentru a da o declaratie in dosarul penal in care este cercetat.

“Este vorba despre un denunt pentru trafic de influenta. Urmeaza sa revin maine (vineri – n.r.), pentru a se prezenta documentele care sunt in dosar si sa fac declaratiile de vigoare. Am raspuns citatiei de a veni astazi (joi – n.r.) la DNA, maine voi veni din nou, pentru ca eu consider ca sunt nevinovat. Nu e vorba decat de trafic. (…) Nu vreau sa va spun nimic pana maine. Nu am promis nimanui nimic, nu am promis la nimeni”, a aratat demnitarul.

Deputatul Ion Stan a infirmat astfel ca ar fi cerut sume de bani de la un denuntator, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii, folosindu-se de functia sa. La iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), deputatul a fost escortat la masina de doua garzi de corp.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Stan este suspectat de fapte de coruptie si ca in cazul sau nu a fost organizat un flagrant. In varsta de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dambovita, aflat la al treilea mandat consecutiv in Legislativ. El este vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI.

De altfel, inca din 2000, de cand a intrat in Parlament, el a activat in Comisia SRI, fiind in legislatura 2000-2004 presedinte al acesteia. In 1996, Ion Stan a fost si prefect al judetului Dambovita. De altfel, din 1996 si pana in acest an el a fost presedintele Organizatiei judetene Dambovita a PSD. In 19 iunie 2012, Biroul Permanent National (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea presedintelui organizatiei PSD Dambovita Ion Stan cu noul presedinte al Consiliului Judetean, Adrian Tutuianu.

Totusi, Ion Stan candideaza din partea USL pentru un nou mandat de deputat intr-un colegiu din Dambovita, la alegerile din 9 decembrie. Conform declaratiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan detine sase terenuri intravilane, o casa de locuit in Targoviste, o casa de vacanta in Dambovita si un apartament in Constanta. In 2012 si-a cumparat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei intr-un cont bancar, depre care mentioneaza ca sunt bani mosteniti de sotia sa.

El detine actiuni la SC Alimentara Targoviste pentru care in anul 2011 a incasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, in ultimul an fiscal, Ion Stan a incasat indemnizatia de deputat de 61.956 lei, iar sotia sa a obtinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurari de Sanatate Dambovita.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial