29 martie 2024
VIDEO – Cum au fost cheltuiți banii alocaţi prin PNDL: poduri neterminate, canalizări fără apă și un drum inundat spre câmp

VIDEO – Cum au fost cheltuiți banii alocaţi prin PNDL: poduri neterminate, canalizări fără apă și un drum inundat spre câmp

Programul Național de Dezvoltare Locală oferă numeroase exemple de proastă gestionare a banului public.

Deși a fost creat pentru a finanţa asfaltări, alimentare cu apă, construcția și renovarea școlilor, găsim din păcate destule cazuri în care primarii au folosit banii pentru proiecte nefinalizate sau aiuritoare. Criteriile de alocare a bugetelor n-au fost niciodată clare, așa că întâlnim prin comune poduri nefinalizate, drumuri care duc în câmp, sau canalizare fără apă.

În Mărginenii de Sus, judeţul Dâmboviţa, un pod ce traversează pârâul Provița şi duce într-o pădure nu a fost niciodată terminat. Cu o valoare de peste 2,8 milioane de lei, lucrarea trebuia să fie gata în noiembrie 2020 şi, potrivit autorităţilor locale, ar fi ajutat la dezvoltarea turismului în zonă.

Gheorghe Boulescu, viceprimarul comunei Dărmăneşti: “Foarte, foarte util! Deci, o perspectivă de viitor pentru localitatea noastră, a Mărginenilor de Sus, extraordinară. Cândva, se numea Picior de Paris! Asta îmi doresc, să mă întorc acolo.”

Dar comuna are în tot acest timp străzi neasfaltate şi fără canalizare.

Costin Dumitrache, consilier local: “Ne aflăm pe un pod pe care noi l-am intitulat “podul către nicăieri”, lucrările sunt de o calitate îndoielnică, vedem fisuri în structura de rezistenţă.”

Nu departe, în comuna Vlădeni un drum finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu peste 4 milioane de lei, ne lasă în mijlocul câmpului. Edilii s-au bizuit că şoseaua va fi continuată de comuna învecinată, care are însă alte priorităţi.

Marius BUGA, Pro TV: În proiect, aşa cum era firesc, noul drum este prevăzut cu şanţuri pe dreapta şi pe stânga. În realitate, însă, acestea lipsesc. Iar după fiecare ploaie mai serioasă, terenurile sunt inundate şi chiar şi carosabilul.

Andrei Joița, consilier local: “Este o lucrare care ridică mari semne de întrebare cu privire la calitatea execuţiei.”

Întrebată, primăriţa spune – în fugă – ca proiectul îi aparţine fostului edil.

Maria Poșircă, primarul comunei Vlădeni: “Nu s-a achitat, jumătate.”
Reporter: “Dar vi se par în regulă lucrările?”
Maria Poșircă, primarul comunei Vlădeni: “Nu mi se par, dar nu e proiectul meu!” 
Reporter: “Șanţuri are, doamna primar?”
Maria Poșircă, primarul comunei Vlădeni: “Vă rog să mă scuzaţi, nu dau…”

sursa – Știrile Pro TV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial