Subventii si facilitati acordate angajatorilor
In continuarea campaniei de informare “Mai informat, mai multe sanse!” derulata de ANOFM in cadrul proiectului FII INFORMAT! va punem la dispozitie pliantul ”Subventii si facilitati oferite angajatorilor”, http://fii-informat.ro/sites/fii-informat.ro/files/subventii-angajatori.pdf cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 250/2013, pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, publicata in Monitorul Oficial nr. 457 din 24 07.2013 http://www.anofm.ro/legea-nr-2502013-pentru-modificarea-%C5%9Fi-completarea-legii-nr-762002 http://www.anofm.ro/rectificare-referitoare-la-legea-nr-2502013-monitorul-oficial-nr-558-din-3-septembrie-2013
Angajatorii pot beneficia de stimultente financiare in situatia in care angajeaza in munca:
• absolventi,
• şomeri peste 45 de ani sau şomeri părinţi, unici susţinători ai familiilor monoparentale,
• şomeri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiie legale de pensionare, (din 22.10.2013 vor beneficia de facilitate an¬gajatorii care angajează şomeri care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc condiţiile legale de pensionare).
• elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor,
• ucenici,
• persoane cu handicap,
• tineri cu risc de marginalizare sociala
Prevederi noi ce vor intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii Legi nr. 250/2013, se refera si la promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala, ce se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, prin:
a) acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate
b) activitati de informare si promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare sociala in randul angajatorilor;
c) subventionarea locului de munca.
Astfel, contractul de solidaritate prevazut se incheie intre agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriala si tanar pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidariate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani.
Angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala si care beneficiaza de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate, denumiti angajtori de insertie, beneficiaza, lunar, conform prevederilor legale , pentru fiecare persoana din aceasta categorie, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadarii in munca, pana la expirarea contractului de solidaritate.
Contactati agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca!
http://www.anofm.ro/contacteaza-ne