mie. ian. 1st, 2025

sock.ro_images_gunoi_anulat„A avut loc şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Reabilitarea Colectării, Transportului, Depozitării, Prelucrării Deşeurilor Solide în judeţul Dâmboviţa şi s-au adoptat câteva hotărâri. Prima hotărâre priveşte stabilirea cuantumului taxei de habitat pe anul 2017. După îndelungi dezbateri, în Consiliul Director al Asociaţiei, dar şi în plenul şedinţei, am convenit ca cuantumul taxei de habitat pentru anul 2017 să fie de 21 lei pentru gospodărie, 12 lei pentru o gospodărie cu o persoană, 8 lei pentru gospodării ale căror persoane sunt plecate cu familia în străinătate, 100 lei pentru instituţiile publice. De asemenea, toate unităţile administrativ teritoriale vor veni cu o contribuţie, cu o subvenţie de 2 lei pe gospodărie pe lună, iar Consiliul Judeţean cu o subvenţie de 0,5 lei pe gospodărie pe lună, la care se adaugă la Consiliul Judeţean plata creditului contractat de Consiliul Judeţean de la Banca Europeană de Investiţii al cărui cuantum este anul viitor de aproape 3 milioane de lei.

De asemenea am aprobat mandatarea Consiliului Director pentru angajarea unui consultant în vederea pregătirii Caietului de sarcini şi stabilirii etapelor necesare în vederea organizării licitaţiei publice de concesiune a serviciului de salubritate pentru perioada 2018-2025, pentru serviciul de colectare şi transport al deşeurilor în judeţul Dâmboviţa. Vă precizez că în anul 2017 expiră contractul cu Supercom. S-a mai împuternicit Consiliul Director pentru angajarea unui consultant care să ofere soluţii printr-un proiect derulat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, pentru depozitarea şi prelucrarea deşeurilor şi s-a mai luat decizia prelungirii cu trei luni de zile a contractului directorului interimar executiv al Asociaţiei până când vom parcurge procedurile legale de angajare a administratorului public.

Vreau să aveţi în vedere câteva chestiuni legate de aceste decizii… Suntem într-un contract încheiat în anul 2010, care îşi produce efecte şi consecinţe şi astăzi. Dacă am fi pus în aplicare ceea ce prevedea iniţial contractul şi nu am fi renegociat, astăzi am fi avut o taxă de salubritate de peste 30 lei pe gospodărie. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară înregistrează la data analizei datorii de circa 20 milioane de lei, respectiv 200 de miliarde de lei vechi, către SC Supecom, respectiv SC Eurogaz Prescom, care administrează groapa de gunoi.

Din aceste datorii, o parte sunt create de unităţile administrativ teritoriale care nu şi-au plătit cotizaţiile stabilite de-a lungul timpului, sunt restanţe de circa 4 milioane de lei, diferenţa până la 9 milioane de lei sunt datorii ale populaţiei, deci cetăţeni care nu şi-au plătit suma de disponibilitate, adică taxa de salubritate prevăzută de lege. Anul acesta intră în vigoare o prevedere legală, care a fost amânată de la aplicare de Guvernul Ponta, neamânată de Guvernul Cioloş, deci începând din 2017 trebuie să plătim suplimentar o taxă de 80 lei pe tonă de gunoi lunar.

Şi asta pentru că în Dâmboviţa este preluat gunoiul, pe sistemul de colectare existent, nesortat şi această prevedere legală în vigoare din anul 2013, amânată de la punerea în aplicare până în 2016, ne-a pus în situaţia să putem avem o taxă ceva mai mică. Intrarea în vigoare a acestei prevederi ne creează probleme suplimentare importante. Şi încă un lucru, avem şi un raport al Curţii de Conturi făcut la ADI Salubritate care, sigur, constată situaţia financiară la zi şi face recomandarea de a stabili o taxă de salubritate la un nivel care să acopere costurile prestării serviciului de salubritate. Noi am ţinut cont nu doar de acest lucru, ci am ţinut cont şi de gradul de suportabilitate al populaţiei.

Evident că nu suntem fericiţi cu soluţia adoptată, dar nu există nicio altă variantă care să poată să protejeze mai mult populaţia decât cea pe care am adoptat-o… Mai fac precizarea că suntem sub taxa de salubritate percepută în alte judeţe. Urmează procedura legală, adică fiecare unitate administrativ teritorială va trebui să discute şi să aprobe cuantumul acestei taxe, noi am fixat şi un termen, 28 decembrie a.c. Hotărârile au fost adoptate cu majoritate de voturi. A mai existat o variantă în care 20 de lei să fie taxa cu 3 lei contribuţia unităţilor administrativ teritoriale, dar până la urmă tot din taxele şi impozitele oamenilor se plătea şi diferenţa aceasta de 1 leu. Am făcut tot ce se putea face ca această taxă să fie cât mai mică, suma de disponibilitate pe care ar fi trebuit să o plătim este astăzi de 1,9 milioane, dacă rămânea contractul semnat de Florin Popescu în 2010 suma de disponibilitate era aproape dublă, adică 3,5 milioane lei pe lună.

Eu cred că am făcut ce trebuia în aceşti patru ani şi jumătate, nu vreau să vină Curtea de Conturi peste nimeni să-l întrebe mâine-poimâine de ce nu a luat măsurile necesare pentru derularea acestui serviciu în condiţii cât mai bune. Ce avem noi de făcut pentru viitor?! Trebuie să facem un Caiet de sarcini mai bine gândit decât cel din 2010, va trebui să stabilim obligaţii mai clare pentru cei care colectează gunoiul şi să încercăm să facem o colectare selectivă, pentru că taxa aceea de 80 de lei pe tona de gunoi nu va fi percepută celor care fac o colectare selectivă. Asta înseamnă să dăm la o gospodărie mai multe tipuri de tomberoane, să asigurăm în municipiul Târgovişte mai multe tipuri de pubele mari în care să se pună gunoaiele menajere deoparte, gunoaiele de sticlă în altă parte, gunoaiele hârtie sau carton în altă parte.

Va trebui de asemenea să reglăm mai bine obligaţiile care ţin de extinderea gropii de gunoi şi de prelucrare a gunoiului. Am avut o primă discuţie cu un investitor american care este interesat să realizeze o fabrică de prelucrare a gunoaielor. Prelucrarea gunoiului ne poate genera venituri suplimentare şi reducerea taxei de salubritate. Dar asta nu se poate întâmpla peste noapte. Ca să implementezi un proiect de genul acesta, estimat între suma de 40 şi 80 de milioane de euro, îţi trebuie 3-4 ani de zile. Noi suntem abia la faza unei discuţii incipiente, în condiţiile în care nu avem libertate deplină de miş- care fiindcă Eurogaz are contract pentru groapa de gunoi şi anul viitor şi în 2018. În medie, lunar, în Dâmboviţa se colectează în jur de 135 tone de gunoi.

Programul iniţial prevedea să colectăm din ce în ce mai puţin, pentru că se mergea pe teza selectării, selectarea generează la groapă mai puţin şi se mai mergea pe ideea că iniţial se adună toate gunoaiele şi rămâne doar ceea ce se produce în mod curent. Realitatea este în schimb invers, noi am colectat din ce în ce mai mult pe măsură ce am extins şi am dezvoltat serviciul în toate localităţile şi asta este vestea într-un fel bună pentru că am început pe la 50-60 de tone în 2010 şi suntem la 135 de tone de gunoi colectate lunar astăzi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.