28 martie 2024
Varianta ocolitoare a municipiului Moreni va avea o lungime de aproximativ 15 kilometri

Varianta ocolitoare a municipiului Moreni va avea o lungime de aproximativ 15 kilometri

COMUNICAT DE PRESĂ

Au fost parafate contractele de asociere pentru realizarea variantelor ocolitoare ale municipiului Moreni și orașului Găești

Primul pas concret în proiectele Consiliului Județean Dâmbovița – de creștere a accesibilității în zonele urbane ale municipiului Moreni și orașului Găești – a fost făcut odată cu semnarea, de către președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a contractelor de asociere cu unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, aflate de-a lungul celor două trasee prevăzute prin proiectele „Variantă ocolitoare pentru creșterea accesibilității în zona urbană a municipiului Moreni” și „Drum de legătură pentru creșterea accesibilității în zona urbană a orașului Găești”, respectivMoreni, I. L. Caragiale, Gura Ocniței, Găești, Dragodana, Petrești și Mogoșani.

Varianta ocolitoare a municipiului Moreni va avea o lungime de aproximativ 15 km și va străbate sectoarele de drum: în municipiul Moreni – DE 2927, DE 2934, DE 2956, Drumul Sării (CF71573), străzile Crângului, Teiș, Păcurii; în comuna Gura Ocniței – Drumul Sării (CF 70721, CF 70723); în comuna I. L. Caragiale – drumuri de exploatare și drumuri private. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 35 milioane de Euro.

În ceea ce privește drumul de legătură pentru creșterea accesibilității în zona urbană a orașului Găești, traseul propus va ocoli orașul pe la sud-est, prin culoarul dintre Găești și Merii. Punctul de pornire va fi km 0+000 – intersecția cu Drumul Național 7 (DN 7), la km 70+050, pe partea stângă a acestuia urmând a fi amenajat un sens giratoriu care să asigure conexiunea cu DN 7. În continuare, traseul va traversa calea ferată cu două fire București – Pitești – Craiova și DJ 401A, prin intermediul unui pasaj rutier suprateran, la km 1+000. Drumul va traversa o zonă de terenuri agricole și se va termina la sud de orașul Găești, în DN 61 (km 4+500), intersecție unde va fi amenajat un sens giratoriu. Centura va urma ruta: Găești, Dragodana, Mogoșani și Petrești.

Lungimea traseului va fi de aproximativ 4,5 km, el fiind prevăzut cu următoarele amenajări: o bandă pe sens, lată de 3,5 m, 3 intersecții amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere – un sens giratoriu la intersecția cu DN 7, o intersecție amenajată cu pasaj suprateran peste DJ 401A și CF București – Pitești – Craiova și o intersecție amenajată cu sens giratoriu la intersecția cu DN 61.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 90 milioane de lei (cu TVA).

În cadrul conferinței de presă susținută cu acest prilej, președintele Corneliu Ștefan a făcut următoarele precizări: „Astăzi este un moment important pentru județul nostru. I-am invitat la această conferință de presă pe primarul municipiului Moreni, Constantin Dinu, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, primarul comunei Dragodana, Gheorghe Sandu, primarul comunei Petrești, Lucian Andrei, primarul comunei Mogoșani, Ioan

Ciobanu, primarul comunei I. L. Caragiale, Adrian Năstase, și primarul comunei Gura Ocniței, Sorin Ioniță. Vom semna acordurile de asociere privind centurile ocolitoare pentru municipiul Moreni și orașul Găești. Sunt două centuri importante pentru județul Dâmbovița. Așa cum spunem de un an, a venit momentul în care ne asociem cu aceste localități pentru a demara procedurile privind studiul de fezabilitate, proiectele tehnice și, nu în ultimul rând, contractele de execuție. Centura ocolitoare a municipiului Moreni va avea aproximativ 15 km. Ea va merge pe traseul I. L. Caragiale, Gura Ocniței și, bineînțeles, municipiul Moreni. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 35 milioane de Euro; astăzi vom semna, cu cei trei primari, acorduri de asociere; de mâine vom da drumul la referatul de necesitate privind studiul de fezabilitate. Vreau să menționez că Moreni este singurul centru urban, bineînețeles, al doilea după municipiul Târgoviște, care nu este străbătut de nici un drum național și această centură nu a fost eligibilă pe fonduri europene, prin POIM, așa cum finanțăm celelalte centuri din județul Dâmbovița. A doua centură ocolitoare, ce este necesară orașului Găești: avem un studiu de fezabilitate, finanțat în totalitate de Consiliul Județean Dâmbovița. Am lucrat împreună cu primarul orașului Găești și primarii comunelor Mogoșani, Petrești, Dragodana; în CT-ul Ministerului Transporturilor a fost aprobat traseul centurii ocolitoare, el are lungimea totală de 4,5 km: Găești – 1,4 km, Dragodana – 1 km, Mogoșani – aprox. 1,2 km și Petrești, aprox. 1 km. Din studiul de prefezabilitate, valoarea investiției este de peste 75 milioane de lei, adică aprox. 15 milioane de Euro. Studiul de prefezabilitate a fost aprobat, a fost avizat de CT-ul din CNAIR pe data de 10.08.2021 și s-a încheiat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Dâmbovița și CNAIR. După semnarea acestor asocieri, vom demara studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și, nu în ultimul rând, lucrările de execuție ale centurii ocolitoare.”

La evenimentul de astăzi au fost prezenți și vicepreședintele Antonel Jîjîie, consilierul județean, Georgeta Dincă, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, și administratorul public Cristian Avanu.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial