28 martie 2024

Uzina de produse speciale Dragomirești produce pe scară largă două tipuri de măşti

orban1Ludovic Orban: Bună ziua. Am purtat prima mască FFP2, de fapt e FFP3 din punct de vedere al certificării materialului utilizat, care este produsă în România, la Uzina de produse speciale Dragomireşti. Încă de la debutul epidemiei am avut dificultăţi foarte mari în ceea ce priveşte aprovizionarea unităţilor sanitare, a tuturor angajaţilor care se luptă în prima linie a bătăliei contra covid cu echipamente de protecţie şi ne-am fixat ca obicetiv să producem cantităţile necesare în România. Practic, Uzina de produse speciale Dragomireşti este prima capacitate economică ce a achiziţionat utilajele şi a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip de mască care e denumită N95, după standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3. Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8%.

De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricaţie măştile chirurgicale, aşa cum sunt cunoscute, măştile de largă utilizare, care vor fi folosite după data de 15 mai. În ceea ce priveşte masca chirurgicală, este vorba de această mască, care este binecunoscută, pe care o voi purta. Materialul care este utilizat conform certificării de un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80%. Adică gradul de penetrabilitate a măştii de către virus e foarte mic, inclusiv pentru această mască chirurgicală. Au fost achiziţionate utilaje care permit producţia acestor măşti în sistem automatizat, cu o capacitate de producţie pentru măşti chirurgicale între 300 şi 350 de mii de măşti pe zi, iar pentru măştile de tip N95, după standardul european FFP3, capaciatea de producţie va fi între 70 şi 75 de mii de unităţi pe zi. Îl felicit pe ministrul Economiei, echipa Roman şi echipa de aici care s-a mişcat extrem de repede şi care, practic va permite ca pe piaţa românească să intre astfel de produse care sunt realizate în România. De asemenea, trebuie să vă informez că sunt şi alte companii care au solicitat autorizarea pentru producţia de măşti şi alte echipamente de protecţie. La ora actuală au fost avizate în cadrul entităţilor din subordinea Ministerului Apărării nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale. De asemenea, există un proiect privat, susținut de către guvern, de către Ministerul Economiei, pentru a produce în România materialul necesar pentru aceste măști.

Trebuie să știți că, și în privința materialului necesar, încă nu producem material în România, încă importăm acest material, iar obiectivul nostru este să introducem în fabricație, în România, acest material, astfel încât să putem să aprovizionăm companiile care vor produce aceste măști cu material produs în România. De asemenea, în ceea ce privește producția de combinezoane, la ora actuală au fost autorizate 19 companii pentru producția de combinezoane. Sigur și aici, deocamdată nu producem în România stratul protector, stratul impermeabil. Și în privința producției de combinezoane avem ca obiectiv să găsim soluțiile tehnice pentru a putea produce în România materialul necesar și pentru combinezoane. Sigur că toate aceste capacități de producție vor produce o cantitate care urmărim să fie la nivelul cererii de pe piața românească.

Până vor intra și vor funcționa la capacitate maximă toate companiile, vom urmări cu mare atenție asigurarea necesarului pentru a face față cererii, astfel încât după data de 15 mai, odată cu obligativitatea purtării măștii în spații închise, să avem capacitatea de a putea asigura consumul necesar la nivelul cererii.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial