Dum. sept. 8th, 2024

Comunicat de presă

USR: Medicina de ambulatoriu nu se poate face pe 50 de bani. Guvernul PSD-PNL trebuie să pună Sănătatea pe loc prioritar

Executivul Ciolacu i-a amăgit pe medicii din ambulatoriu că va bugeta corespunzător serviciile oferite de aceștia.

Ieri, prin Hotărâre de Guvern, Marcel Ciolacu a mai aprobat o suplimentare a bugetului Sănătății din Fondul de Rezervă. Din nou pompieristic, conjunctural, cu medicii în stradă. Și această suplimentare este doar praf în ochi: o creștere a punctului de decontare cu doar 50 de bani. Pe trimestrul IV al anului 2024, Guvernul Ciolacu asigură o creștere de doar 50 de bani a punctului în ambulatoriile de specialitate – de la 4,5 la 5 lei.

„Cu adevărat dramatic este că bugetul Casei de Asigurări de Sănătate nu asigură finanțarea până la sfârșitul anului pentru niciuna dintre componentele sistemului medical românesc. Nici pentru spitale, nici pentru programele naționale, nici pentru medicina prespitalicească. Marcel Ciolacu se prezintă ca salvator la fiecare alocare din Fondul de Rezervă, dar uită să precizeze că problemele pe care spune că le rezolvă sunt create chiar de guvernul pe care-l conduce. Mai mult, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu doar că refuză să explice public situația din Sănătate, dar nu a venit niciodată când USR l-a chemat în fața Parlamentului pentru a prezenta cum arată, în mod real, sistemul medical”, spune deputatul USR Adrian Wiener, de profesie medic.

USR cere responsabilitate și predictibilitate pentru Sănătate. Predictibilitatea este esențială pentru medicina prespitalicească – medicina de familie și cea din ambulatoriul de specialitate. Și pentru asta e nevoie de un buget clar și de o asumare politică.

„Aceste cabinete au cheltuieli de funcționare în creștere, influențate de inflație. Multe au împrumuturi sau leasing-uri pentru aparatură medicală. Salariile personalului trebuie să crească firesc. Descărcarea poverii dinspre spitale spre ambulatorii și medicina de familie nu se poate face decât prin finanțarea predictibilă și adecvată a acestor sectoare esențiale. Politica de bacșiș și folosirea discreționară a Fondului de Rezervă pentru suplimentări de ultim moment ale unor domenii lăsate intenționat și asumat subfinanțate trebuie să înceteze”, mai spune Adrian Wiener.