18 aprilie 2024

Un şofer beat a făcut accident, la Vlădeni. Riscă închisoarea

acr3Poliţia rutieră atrage atenţia conducătorilor de autovehicule:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Un bărbat de 59 de ani, în timp ce se deplasa cu autoturismul, pe raza localității Vlădeni, nu a păstrat o distanță laterală corespunzătoare față de un alt autoturism, intrând în coliziune cu acesta.

Din impact, nu au rezultat victime.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, acesta a prezentat o alcoolemie peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cel în cauză a fost condus la spital pentru prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului.

LEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN!

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice reprezintă una din cauzele principale ale agravării consecințelor accidentelor rutiere.

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice și care la momentul prelevării mostrelor biologice, au o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge, riscă închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă.

Totodată, constituie contravenție și este sancționată cu 9 până la 20 de puncte amendă, dar și cu sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

De asemenea, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, vă puneți în pericol pe voi, cât și pe ceilalți participanți la trafic!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial