A luat fiinţă Asociaţia ECOLEGAL, în Ghimpaţi, judeţul Dâmboviţa, condusă de renumita avocată Cătălina Rădulescu, în calitate de preşedintă şi de Dragoş Popescu, vicepreşedinte, cunoscut dâmboviţenilor pentru lupta continuă pentru respectarea mediului, a legislaţiei pentru protejarea mediului şi împotriva abuzurilor administraţiei.
Din asociaţie mai face parte Oana Neneciu, cunoscută activistă în Capitală.
Deşi de curând înfiinţată, Asociaţia ECOLEGAL are deja o activitate intensă, a acţionat în instanţă mai multe instituţii, printre care ADI Deşeuri, Garda de Mediu Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, în legătură cu depozitul de deşeuri menajere de la Titu.
“Scopul Asociaţiei ECOLEGAL este de a proteja factorii de mediu, sănătatea și bunăstarea oamenilor, de a milita pentru protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv dreptul la un mediu sănătos, dreptul la viață privată, dreptul la sănătate, dreptul de a nu fi discriminat, libertatea de exprimare, dreptul de a participa la adunări publice, etc, precum și pentru a asigura buna funcționare a serviciilor publice administrative și a instiuțiilor publice în general.
OBIECTIVE
Creșterea gradului de conștientizare și implicare a publicului precum și a factorilor de decizie în procesul decizional public privind necesitatea protejării mediului, prevenirea și adaptarea la schimbările climatice, protecţia mediului urban, promovarea surselor regenerabile de energie, promovarea unor modele de viaţa ecologice Protecția unor categorii de persoane defavorizate pe orice criteriu prevăzut de OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
Promovarea transparenței decizionale și a participării publice în ceea ce privește luarea oricăror decizii cu impact asupra mediului. Cooperarea cu organizații neguvernamentale pentru oprirea sau limitarea impactului proiectelor cu potențial impact de mediu și social.
Consolidarea societății civile prin activități de colaborare și de coalizare a societății în scopul satisfacerii interesului general și a drepturilor fundamentale. Formarea şi dezvoltarea resurselor umane. Educarea elevilor, a profesioniștilor, a funcționarilor publici și a publicului în general cu privire la modalitatea de exercitare a drepturilor fundamentale și a îndeplinirii obligațiilor corelative”, ne-a declarat Dragoş Popescu, vicepreşedinte ECOLEGAL.