29 martie 2024
Un MiG de la baza Mihail Kogălniceanu a dispărut de pe radar în Constanța. Elicopterul care îl căuta a dispărut și el. 7 militari au murit

Un MiG de la baza Mihail Kogălniceanu a dispărut de pe radar în Constanța. Elicopterul care îl căuta a dispărut și el. 7 militari au murit

Un avion tip MiG care a decolat de la baza militară Mihail Kogălniceanu a pierdut legătura cu turnul de control și a dispărut de pe radar, în județul Constanța, miercuri seară. 

Ministerul Apărării Naționale a confirmat incidentul aviatic.
Aeronava dispărută de pe radar aparținea Bazei 86 Aeriene Borcea.

Avionul MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar la ora 20:03 – la 13 minute după ce a decolat de la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit Ministerului Apărarii, aeronava era într-o misiune de patrulare deasupra Dobrogei.

Inițial, a pierdut legătura radio, și ulterior un martor a anunțat la 112 că s-a auzit o bubuitură și apoi a observat un incendiu puternic la sol.

La 40 de minute după ce aeronava MiG 21 Lancer a dispărut de pe radar, Ministerul Apărării Naționale a comunicat un al doilea incident aviatic.

Elicopterul IAR 303 – PUMA, trimis în misiune de căutare – salvare, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut si el de pe radar. Pilotul raportase condiți de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Elicopterul avea la bord un echipaj format din sapte militari, iar ultima lui poziție cunoscută este în zona localității Gura Dobrogei. Toți militarii de la bordul elicopterului au decedat.  Despre pilotul avionului nu se știe deocamdată nimic.

Desfășurarea evenimentelor:

Cei sapte militari din elicopter au murit, a confirmat Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN.

UPDATE 21:45 Un alt elicopter a fost trimis în căutări.

UPDATE 21:35 Potrivit celor mai noi informații, elicopterul care a plecat în căutarea avionului a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20:44.

„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.”

—–

Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile”, transmite MApN.

Sursa: StirilePROTV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial