26 aprilie 2024
Ultima oră – Coduri de vremea rea, în judeţul Dâmboviţa

Ultima oră – Coduri de vremea rea, în judeţul Dâmboviţa

‼️🟧 COD PORTOCALIU în zona de munte și 🟨 COD GALBEN în restul județului Dâmbovița pentru ploi abundente!

Avertizarea🟧 COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul 30 august, ora 10:00 până pe 31 august, ora 10:00 în zona de munte, când vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

Avertizarea 🟨 COD GALBEN este valabilă în intervalul 30 august, ora 10:00 până pe 31 august, ora 10:00 în tot județul Dâmbovița, când vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.#ISUDâmbovița a luat măsura înştiințării tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii dâmbovițeni fiind pregătiți să intervină în sprijinul comunităţilor.

În continuare este valabilă atenționarea 🟨 COD GALBEN pentru val de căldură, care va persista, local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

🌩️⛈️ În cazul manifestării fenomenelor prognozate, recomandăm cetățenilor:✅ să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. ✅ în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.✅ să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care le asigură protecţia.✅ parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.✅ dacă sunt surprinși în zone deschise, trebuie să se îndepărteze rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi să identifice un spaţiu care le garantează protecţia.Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean trebuie anunțată în cel mai scurt timp la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

sursa – ISU Dâmboviţa

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial