lun. dec. 23rd, 2024

tutuianu„Am revăzut propunerile iniţiale şi am încercat să facem o analiză riguroasă, pe criterii absolut obiective, care să permită tuturor UAT-urilor, care răspund acestor criterii, să beneficieze de lucrări de apă şi canal.

Vă pot spune că am lucrat foarte greu cu aproape jumătate dintre primării, deşi s-au făcut şi câte 4-5 adrese (şi de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă şi de la Compania de Apă) pentru a clarifica anumite lucruri care ţin de aceste proiecte. Unii nu au răspuns nici până azi.

Vă pot preciza că, pe baza datelor pe care le avem, localităţile: Fieni, Găeşti, Pucioasa, Răcari, Băleni, Bezdead, Braniştea, Brăneşti, Buciumeni, Butimanu, Ciocăneşti, Cobia, Corbii Mari, Dragodana, Dragomireşti, Glodeni, Gura Foii, Gura Ocniţei, Iedera, Ludeşti, Lunguleţu, Măneşti, Mătăsaru, Mogoşani, Moroieni, Moţăieni, Niculeşti, Ocniţa, Pietroşiţa, Potlogi, Produleşti, Răzvad, Şotânga, Tărtăşeşti, Tătărani, Valea Lungă, Văcăreşti, Vişina, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Gura Şuţii, Malu cu Flori, Nucet, Odobeşti, Perşinari, Ulmi şi Şelaru, adică 47 de localităţi, au luat opţiunea depunerii de proiecte prin POIM.

Avem în vedere în primul rând necesitatea realizării unui grad de conformare faţă de cerinţele tratatului de aderare la UE. În al doilea rând, am luat în calcul oraşele sub 20.000 de locuitori care nu au încă în integralitate reţele de apă şi canal, şi localităţile rurale.

În al treilea rând, ne interesează, şi este obligatoriu, ca aceste localităţi, dacă nu sunt operate astăzi, să fie operate în perioada următoare din punct de vedere al serviciului de apă-canal de către Compania de Apă, pentru că numai cine este în operare cu compania poate primi bani europeni. De asemenea, trebuie să fie membru ADI Apă. Cei care nu vor să fie membri ADI Apă nu vor putea primi nici finanţare.

O altă condiţie este să fie membru în AGA, ceea ce înseamnă că trebuie să subscrie anumite sume de bani pentru a avea calitatea de acţionar”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.