26 aprilie 2024
“Toma necredinciosul”, un exemplu de credință, curaj și de cercetare a lucrurilor minunate făcute de Domnul pentru noi

“Toma necredinciosul”, un exemplu de credință, curaj și de cercetare a lucrurilor minunate făcute de Domnul pentru noi

SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE ÎN DUMINICA SF. AP. TOMA

În Duminica Sf. Ap. Toma, prima după Învierea Domnului, în ziua de 9 mai 2021, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, numeroși credincioși au venit la Catedrala din Târgoviște, încă de la primele ore ale zilei.
La acest eveniment liturgic, Mitropolitul Nifon a fost însoțit de Părintele Vicar Eparhial, dar și de preoții și diaconii slujitori ai sfântului locaș, ctitorit de Sf. Voievod Neagoe Basarab acum jumătate de mileniu.


Cu acest prilej, Înaltul Ierarh l-a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Viforâta, Protoieria Pucioasa, pe tânărul diacon, doctorand în teologie, Ștefan Nuică, iar pe tânărul Sandu Nicolae, l-a hirotonit întru diacon, pe seama Parohiei Chirca, Protoieria Găești.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evocat mărturisirea de credință a Sf. Ap. Toma care a început prin acea îndoială, ce peste veacuri, s-a constituit într-o adeverire a sfintelor pătimiri, a morții și a Învierii Domnului.

De altfel, mărturia Sf. Ap. Toma este un răspuns pentru toți scepticii, cârcotașii sau puțin credincioșii tuturor timpurilor. El este un simbol al căutării curate și drepte, al pelerinului aflat în permanență în căutarea adevărului, deși greșit, adesea, este numit “Toma necredinciosul” , fiindcă el este un exemplu de credință, de curaj și de cercetare a lucrurilor minunate făcute de Domnul pentru noi.

Nu din necredință s-a îndoit, ci pentru a mărturisi adevărul morții și al Învierii Domnului. Apoi, de aceea, în Creștinism, știința este considerată ca venind de la Dumnezeu pentru a ne susține credința și pentru a putea cunoaște mai bine creația Lui.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial