2 mai 2024
Titu: Dezbatere interesantă despre ştirile false. “Titluri senzaționale, necinstite, sau pur și simplu fabricate. Dezinformează în mod intenționat”

Titu: Dezbatere interesantă despre ştirile false. “Titluri senzaționale, necinstite, sau pur și simplu fabricate. Dezinformează în mod intenționat”

“Ora de Informare Europeană la Biblioteca Orășenească Titu

Biblioteca Orășenească Titu – punct de informare europeană în parteneriat cu Centrul Europe Direct Târgoviște din cadrul Bibliotecii Județene „ Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, a găzduit evenimentul “Ora de Informare Europeană” ce a avut ca temă “Știrile False” , iar ca invitat, pe domnul Vlăduț Andreescu – manager Europe Direct Târgoviște.

Prin intermediul evenimentului, împreună cu cei prezenți am învățat cum să identificăm știrile reale de știrile false, dar și un bun prilej de a afla ce fel de oportunități și beneficii difuzează Europe Direct către comunitățile județului și nu numai.

ȘTIAȚI CĂ???? Știrile false ( fake news) reprezintă un tip de jurnalism galben sau de propagandă, care constă în răspândirea de informații false difuzate prin mass-media tradițională sau prin social media tradițională precum TV sau ziare.

Știrile false sunt scrise și publicate cu intenția de a induce în eroare, în scopul de a deteriora reputația unei agenții, entități sau persoane, precum și pentru câștig financiar sau politic, de multe ori folosind titluri senzaționale, necinstite, sau pur și simplu fabricate pentru a crește numărul de cititori, pentru răspândirea în mediul online și pentru venituri prin click-uri pe Internet.

În acest din urmă caz, este similar cu titluri senzaționale de tip “clickbait” din mediul online și se bazează pe veniturile generate din generate, indiferent de veridicitatea poveștilor publicate.

Știrile false dezinformează în mod intenționat și diferă de satiră sau parodie, care sunt destinate pentru a amuza publicul, în loc să îl inducă în eroare.

În cadrul evenimentului a fost prezentă doamna profesor Gabriela Chițu – viceprimar al orașului Titu, domnul Mihai Florescu – șef serviciu Cultură – Sport, doamna Elena Avram – bibliotecar la Universitatea București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, doamna Ana Georgiana Antohi – bibliotecar la Biblioteca Comunală Conțești, cărora li s-au alăturat copii și tineri din comunitate.

Mulțumesc tuturor pentru participare!

Bibliotecar,

Nicoleta Liliana Grigorescu – profesor documentarist”

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial