Activităţi în cadrul Campaniei „ Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”
Delincvenţa juvenilă şi prevenirea victimizării minorilor reprezintă un segment al criminalităţii ce necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot deveni, cu uşurinţă, victime ale infracţionalităţii, din cauza vârstei, teribilismului şi a lipsei de experienţă.
Atfel, cea de-a a doua zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a fost dedicată copiilor.
Programul al căror beneficiari au fost şcolarii dâmboviţeni a cuprins adevărate lecţii despre modalităţile de reducere a riscului de victimizare în diverse situaţii.
Tematica prezentată a fost axată pe prevenirea comportamentelor nefaste, cauzele și factorii favorizanţi în delincvenţa juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnobotanice), consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către minori (răspunderea penală a acestora, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi a măsurilor de prevenire pe care le pot adopta pentru a combate faptele antisociale.
Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor continua seria activităţilor dedicate prevenirii criminalităţii, îndreptându-se spre combaterea infracţiunilor de furt.
Începând cu ora 11.00, la sediul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii , va avea loc vernisarea expoziţiei „Infracţiuni şi infractori”.
Aceste materiale privesc obiecte folosite la furturi din locuinţe, modalităţi de comitere a tâlhărilor în spaţii publice, precum şi a furturilor din poşete şi buzunare.
Publicului, format din voluntari, elevi şi preşedinţii asociaţilor de proprietari din Târgovişte, îi vor fi prezentate şi anumite sisteme de alarmă şi antiefracţie.
De asemenea, poliţiştii vor derula şi campanii stradale de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru ca aceştia sau bunurilor lor să nu cadă în mâna infractorilor.
Atenţia poliţiştilor se va îndrepta şi către mediul rural, unde se vor organiza întâlniri interactive cu cetăţenii şi vor fi distribuite materiale educativ-preventive cu privire la furturile din gospodării şi de animale.
Jurnaliştii acreditaţi pe lângă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa sunt invitaţi să participe, alături de poliţişti şi cetăţeni, la “lecţiile de antivictimizare”.