Dum. sept. 8th, 2024

„Noi, Consiliul Local, am alocat Clubului Sportiv Municipal 65 de miliarde pentru anul 2013!”, a fost mărtusirea şocantă a viceprimarului Ion Ţuţuianu la ultima şedinţă extraordinară. 65 de miliarde pentru o jumătate de an, o medie de peste 10 miliarde lunar, cam cât are Chindia datorii la bugetul de stat şi la furnizori. Cât a primit Chindia de la CLM de la înfiinţare, din vara anului 2010? Doar 8 miliarde (două în 2011 şi câte trei în 2012 şi 2013), cam de opt ori mai puţini bani decât a avut CSM Târgovişte buget pe o jumătate de an!

Cine minte, Boriga sau Iugulescu?

Revenim la declaraţia oferită zilele trecute de primarul Gabriel Boriga în presa de casă şi de partid. „Au fost tăiaţi banii din buget şi urmează să se închidă tot ce are CSM, că CSM are zero în cont în acest moment”.

Păi de ce are zero, domnule primar, pe ce s-au dus 65 de miliarde în numai şase luni? Şi cine a tăiat aceşti bani, consilierii? Serios, noi vedem că au alocat destule miliarde chiar şi pentru bazinul de înot, până şi „fratele” Ciprian Iugulescu recunoaşte acest lucru printr-o informare înaintată consilierilor, fără să o şi prezinte, aşa cum era normal.

„Suma de 275.000 lei, cuprinsă la articolul 20.01.30, cu titlul «Încălzirea, iluminatul şi forţa motrică» a fost cheltuită în proporţie de 55,79 %, reprezentând cheltuieli cu încălzitul şi iluminatul necesare funcţionării Stadionului Eugen Popescu, Bazinului de Înot şi clubului. Suma de 45.000 lei, cuprinsă la articolul 20.01.30, cu titlul «Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare», alocată pentru cheltuieli cu serviciile de mentenanţă pentru Bazinul de Înot a fost cheltuită în proporţie de 41,36 %. Suma de 70.000 lei, cuprinsă la articolul 20.04.02, cu titlul «Materiale sanitare », alocată pentru cheltuieli cu substanţele chimice necesare pentru menţinerea calităţii apei din bazinul de înot, a fost cheltuită în proporţie de 31,73 %”.

Nu doar că banii alocaţi pentru bazinul de înot nu au fost tăiaţi, nici măcar nu au fost cheltuiţi în totalitate.

Salarii de peste 20 de miliarde în patru luni la baschetbaliste!

Conform situaţiei bugetare prezentată de Ciprian Iugulescu la 30 aprilie 2013, se cheltuiseră deja 41 din cele 45 de miliarde lei alocate, 25 de miliarde ajungând numai la baschet. Ei bine, în primele patru luni ale anului, peste 17 miliarde din banii publici au mers către contractele nete ale baschetbalistelor, brutul depăşind 21 de miliarde.

Mai precis, din avutul şi aşa anemic al târgoviştenilor, peste 5 miliarde au mers lunar pe salariile baschetbalistelor, care între timp au dispărut de la Târgovişte. Numai pentru închirierea locuinţelor acestor sportive s-au plătit 900 de milioane lei în perioada ianuarie-aprilie, până şi utilităţile au fost suportate tot din bani publici, mai precis 200 de milioane. Competiţiile au atras şi ele cheltuieli exorbitante (4,5 miliarde), la fel şi transportul baschetbalistelor (1,36 de miliarde) sau sistemul publicitar la competiţii (438 de milioane).

Prăpăd în banii publici!

Chiar dacă mulţi plâng de mila echipei de volei, aflaţi că nici aceasta nu a dus-o deloc rău în primele patru luni ale anului, când a cheltuit peste două miliarde la nivelul ligii secunde, ulterior reuşind o promovare cu mari emoţii. Alte 12,5 miliarde au fost înghiţite de alte cheltuielile atrase de Clubul Sportiv Municipal, după cum urmează: furnituri birou (12 milioane), materiale curăţenie (31 milioane), gaze, încălzit, iluminat (1,05 miliarde), apă şi canalizare (185 milioane), piese de schimb (un milion), transport (105 milioane), poştă, telecomunicaţii, internet (166 milioane!), servicii mentenanţă, abonament bază, asigurări, servicii curăţenie (566 milioane!), produse chimice bazin (183 de milioane), sprijin financiar FC Chindia (1,3 miliarde), obligaţii FCM Târgovişte (un miliard), reţineri venituri sportivi (7,3 miliarde!), servicii pază, taxe microbuz, consumabile (589 milioane!). Unde au ajuns cu adevărat aceşti bani? De ce nu mai sunt bani la club? Pentru ce sunt vinovaţi consilierii locali? Cine a distrus sportul târgoviştean?

Costin Mihai