Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa informează conducătorii auto:
Consumul de alcool, incompatibil cu activitatea de şofat !
În noaptea de 17/18 ianuarie a.c., în jurul orelor 03:45, un conducător auto, de 25 de ani, în timp ce se deplasa pe Şoseaua Găeşti din municipiul Târgovişte, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrând în coliziune cu un gard metalic.
Din coliziune, a rezultat vătămarea corporală uşoară a conducătorului auto şi a altor două persoane, ambele de 24 de ani, pasagere în autoturism, care au fost transportate la spital pentru investigaţii medicale, fără a necesita internarea.
În urma testării cu aparatul etilotest, şoferul a prezentat o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital în vederea prelevării de mostre biologice pentru a se stabili cu exactitate îmbibaţia alcoolică.
În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” şi „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului”.
Poliţia rutieră reaminteşte conducătorilor auto faptul că activitatea de şofat este incompatibilă cu consumul de alcool, acesta reprezentând una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
De asemenea, vă informăm că în situaţia în care persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.
Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.
În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.