Dum. dec. 22nd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_drapel1BULETIN INFORMATIV– 25.06.2014 – ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL

omagiată de I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa

Joi, 26 iunie 2014, începând cu ora 09:30, în Piața Tricolorului din Municipiul Târgoviște vor începe manifestările dedicate „Zilei Drapelului Național”.

Pentru evocarea momentului, în baza Programului activităților ce se desfășoară cu ocazia ”Zilei Drapelului României”, aprobat de Prefectul județului Dâmbovița, Inspectoratul pentru Situații de Urgența ”Basarab I” al județului Dâmbovița va fi reprezentat de ofiţeri din comanda unităţii şi un pluton de defilare (format din 18 subofițeri şi un ofiţer), care vor participa la ceremonialul de binecuvântare și înălțare a drapelului naţional pe catarg şi vor defila sub flamurile tricolore alături de militarii participanți de la alte arme.

Scurtă istorie a Zilei Drapelului Naţional

Cele trei culori, care compun drapelul naţional, sunt pomenite încă din timpul domniei lui Mihai Viteazul, care le folosea pe diplomele emise de Cancelaria Domnească. Deasemenea şi steagul revoluţionar de la 1821 le avea.

În epoca modernă,  prima afirmare oficială a precursorului steagului naţional vine din Ţara Românească (anul 1834), de pe vremea domnitorului Alexandru Ghica, care a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Culorile alese pentru steagul destinat corăbiilor au fost galben şi roşu, iar pentru cel atribuit armatei – roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

Drapelul tricolor (roşu, galben şi albastru) a fost adoptat oficial ca drapel naţional, în data de 26 iunie 1848 (în timpul Revoluţiei de la 1848), cele trei culori fiind dispuse în benzi orizontale, cu albastru sus şi galbenul la mijloc.

După venirea lui Regelui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, fiind instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă ţara noastră mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE