joi. dec. 26th, 2024

sfierarJoi, 21 Aprilie 2016, orele 12:00, în Corpul K, la Centrul Internaţional de Conferinţe (Amfiteatrul “Sala Roşie”) din cadrul Universităţii “Valahia” din Târgovişte (Str. Maior Ion Alexandrescu Nr. 39, Târgovişte), Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universităţii “Valahia” din Târgovişte organizează Conferinţa Naţională:: Sfântul Ierarh Antim Ivireanul – model de cultură şi spiritualitate pentru societatea românească. 300 de ani de la martiriul său.

Vor conferenţia:

– Prof.Univ.Dr. Agnes Terezia ERICH, Înfăţişarea grafică a tipăriturilor lui Antim Ivireanul;

– Conf.Univ.Dr. Victor PETRESCU, Contribuţia lui Antim Ivireanul la dezvoltarea artei oratorice creştine;

– Pr.Conf.Univ.Dr. Petre COMȘA, Activitatea învăţătorească a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul;

– Lect.Univ.Dr. Mariana VÂRLAN, Aspecte stilistice ale textului Didahiilor. Cazania la Adormirea Maicii Domnului;

– Pr.Lect.Univ.Dr. Adrian IGNAT, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul în slujba Bisericii Ortodoxe şi a Neamului Românesc.

Manifestarea cultural-ştiinţifică academică va încerca să aducă un prinos de cinstire Sfântului Ierarh şi Martir Antim Ivireanul, considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti. Personalitate culturală şi duhovnicească de o complexitate rar întâlnită, ierarhul de origine georgiană a strălucit nu doar prin activitatea sa tipografică, artistică, predicatorială fără egal, nici doar prin formarea sa intelectuală de excepţie, ci, totodată, prin calităţile de bun chivernisitor al Bisericii şi prin aplecarea sa constantă spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit.

Mănăstirea Antim din Bucureşti, ctitoria sa, este şi ea un semn al iubirii de Dumnezeu şi al prezenţei dincolo de timp a ierarhului martir, un spaţiu sfânt ce aminteşte până astăzi de rezistenţa creştină care s-a manifestat, în mod providenţial, prin mişcarea Rugul Aprins în anii de început ai regimului comunist-ateu.

Acţiunea noastră a pornit ţinând cont de toate aceste fapte vrednice de pomenire şi ca urmare a recomandării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a cinsti în acest an mai mult decât până acum persoana şi lucrarea Sfântului Ierarh şi Martir Antim Ivireanul.

Organizatori:

Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. ANGHELESCU, Director al CCSIDSUVT

Pr.Dr. Marian BUGIULESCU, Cercetător ştiinţific în cadrul CCSIDSUVT

Asist.Univ.Dr. Ionuţ Gh. CHIRCALAN, Colaborator permanent al CCSIDSUVT