România are aproape 10 milioane de hectare de teren arabil şi ar putea hrăni toată Europa dacă pământul ar fi irigat și lucrat în întregime.
În timp ce mulţi fermieri sunt la mila cerului și muncesc pământul cu plugul tras de cai, Ministerul Agriculturii nu are o politică unitară pentru dezvoltare. În subordinea lui sunt zeci de agenţii, direcţii şi inspecţii, unde lucrează 14.000 de oameni cu salarii care de multe ori stârnesc invidia celor ce lucrează în privat.
Ministerul susţine că aceste structuri vor fi reorganizate fără să fie redus personalul, conform unei iniţiative care a fost adoptată de Senat.
În Dâmboviţa, 4 consilieri superiori se ocupă de problema animalelor. Roger Manea e unul dintre ei.
Roger Manea, oficiul de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Dâmbovița: „Am avut anul trecut un salariu net de 47 de milioane, acum aşteptăm noile reglementări. Cred că va creşte.”
Reporter: „Ce aţi făcut pe ziua de astăzi?”
Ion Stan, consilier superior Oarz Dâmbovița: „Pe ziua de astăzi am acordat nişte coduri de stupină, am lucrat la baza de date la cabaline, am înregistrat nişte rapoarte.”
Reporter: „Mult de muncă?”
Ion Stan: „Mda…”
Din totalul de 14.000 de angajaţi ai Ministerul Agriculturii, doar 350 – adică lucrătorii oficiilor de studii pedologice – îşi câştigă banii exclusiv din ceea ce produc. Salariile nete ale agajatilor din structurile Ministerului Agriculturii au fost majorate la începutul anului cu 4-5 la sută şi vor continua să crească în fiecare an până în 2022.
Şi în tot acest timp, în România exista încă multe zone unde agricultura se face cu calul, sisteme de irigaţii nu există şi hectare întregi sunt în paragina. Iar ministrul Agriculturii se plimbă prin ţară şi promovează oaia.
sursa – Pro TV