lun. dec. 23rd, 2024

În vederea asigurării prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, poliţiştii au desfăşurat în municipiul Târgovişte activităţi de prevenire, ce au ca beneficiari direcţi elevii care prezintă vulnerabilităţi din punct de vedere al siguranţei.

Acţiunea s-a desfăşurat în intervalul orar 10:00-14:00, având ca scop prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă acestora.

Astfel, poliţişti de proximitate, ordine publică, poliţie rutieră au fost prezenţi în zona unităţilor de învăţământ, verificând unităţile comerciale din apropierea acestora pentru a se asigura că sunt respectate categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi efectuând controale în vederea depistării elevilor care absentează de la orele de curs.

De asemenea, poliţiştii rutieri au fost prezenţi pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

Poliţiştii au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale şi a infracţiunilor cu violenţă

În urma unei acţiuni organizate de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte, a fost aplicat un număr de 74 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13500 de lei, din care 68 pentru nerespectarea regimului circulaţiei rutiere, 1 pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Totodată, ca urmare a abaterilor săvârşite 2 conducători auto au rămas fără permise de conducere, iar alte 7 certificate de înmatriculare au fost retrase de poliţişti pentru constatarea unor nereguli.

Sustragerile de material lemnos, în atenţia poliţiştilor!

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Fieni au organizat şi executat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii sustragerilor de material lemnos, ocazie cu care au depistat în trafic pe numitul S.I., de 65 de ani din comuna Runcu, în timp ce transporta într-un atelaj hipo material lemnos, de esenţă fag, fără a deţine documente legale de provenienţă şi transport.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, întreaga cantitate de material lemnos fiind ridicată în vederea confiscării.

PERMISUL DE CONDUCERE, OBLIGATORIU PENTRU CONDUCĂTORII DE MOPEDE!

Conducători de mopede, depistaţi de poliţişti fără permise de conducere!

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Corbii Marii au depistat pe numitul S.V., de 20 de ani, din localitate , în timp ce conducea un moped, fără a poseda permise de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Totodată, pe D.N 7, în interiorul oraşului Titu, poliţiştii l-au depistat pe numitul B.I., de 19 ani, din localitate, în timp ce conducea un moped, fără a poseda permise de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Pe numele acestora, poliţiştii au întocmit dosar penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluţie legală prin Parchet.

Poliţia rutieră dâmboviţeană vă informează:

Potrivit articolului 6 din Noul Cod Rutier, autovehiculul este considerat ca fiind orice vehicul echipat, prin constructie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, tractoarele folosite exclusiv în exploatările agricole şi forestiere, precum şi vehiculele destinate pentru efectuarea de servicii sau lucrări, denumite maşini autopropulsate, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule.

Mopedul reprezintă un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteza maximă prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.

În conformitate cu articolul 20 din Noul Cod Rutier:

(1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatările agricole şi forestiere sau maşini autopropulsate, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător.

(2) Permisele de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.

(3) Descrierea categoriilor de vehicule prevăzute la alin. (2), pentru care se eliberează permise de conducere, este prevăzută îin anexa nr. 1;

(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;

b) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;

c) 20 de ani impliniti, dacă persoana are o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A;

d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A;

e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.”