Dum. sept. 8th, 2024

O atenţionare meteorologică cod galben este valabilă în intervelul 16 iulie, ora 12 – 16 iulie, ora 21, fiind prognozată instabilitate atmosferică temporar accentuată.


”În zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureş, nordul Crişanei, în nord-vestul Transilvaniei şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp”, transmit meteorologii.

De asemenea, este în vigoare o avertizare cod roşu, pentru aproape toată ţara fiind anunţate val de căldură intens şi persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

” În cea mai mare parte a ţării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.   Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, conform ANM.