155 de ani de statistică oficială în România
La 12 iulie 2014 Institutul Naţional de Statistică sărbătoreşte împlinirea a 155 de ani de la înfiinţarea, prin Ordonanţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Oficiului Central de Statistică, una dintre primele instituţii create în statul unitar român, la nici o jumătate de an de la actul istoric din 24 ianuarie 1859.
De-a lungul timpului, statistica oficială, unul din cele mai vechi oficii statistice din Europa, a cunoscut evoluţii şi reorganizări, păstrându-şi statutul de principal instrument de cunoaştere şi comensurare (evaluare) a realităţilor societăţii.
Statistica românească a răspuns, încă de la înfiinţare, importantei sale meniri sociale, de a furniza publicului larg, guvernului, autorităţilor publice locale, şi comunităţii economice informaţii esenţiale pentru strategii şi programe în domeniul economic, demografic, social, etc.
Statistica oficială din România îşi îndeplineşte în prezent atribuţiile specifice în baza Legii nr. 226/2009, asigurând colectarea, procesarea, stocarea, analiza şi diseminarea datelor statistice de la persoanele fizice şi juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, rezultatele statistice fiind accesibile în condiţii de egalitate tuturor utilizatorilor, cu respectarea condiţiilor de confidenţialitate a datelor statistice individuale.
Pentru eficientizarea sistemului statistic, se are în vedere în esenţă trei laturi principale:
• Reducerea sarcinii de răspuns a furnizorilor de date statistice;
• Utilizarea în cât mai mare măsură a datelor administrative şi integrarea lor în Sistemul statistic naţional;
• Crearea şi valorificarea unor depozite de date de tip portal care să poată fi exploatate în comun de diferiţi actori implicaţi în zona
Sistemului informaţional naţional.
Astăzi, pe deplin armonizată celor mai moderne standarde şi metodologii practicate în ţările Uniunii Europene, statistica oficială românească este în măsură să asigure cu promtitudine, tuturor utilizatorilor săi, de la autorităţi până la simpli cetăţeni, date şi informaţii relevante şi fiabile.
În semn de apreciere şi respect pentru rolul şi misiunea socială a statisticii şi a profesioniştilor săi, în anul 2002, prin HG nr.592 s-a instituit Ziua Statisticianului care se sărbătoreşte, anual, în a doua duminică a lunii iulie.
Aniversarea a 155 de ani de statistică oficială în România este marcată de Direcţia Judeţeană de Statistică prin organizarea a două manifestări cu caracter stiinţific şi omagial în colaborare cu Universitatea Valahia , editarea publicaţiei “ Dâmboviţa în cifre “ , şi a unor pliante care cuprind date statistice privind indicatorii cheie ai judeţului Dâmboviţa.
Adresăm cu această ocazie mulţumiri pentru sprijinul acordat în activitatea noastră furnizorilor de date statistice ( agenţi economici, instituţii publice, gospodării ale populaţiei ) organelor administraţiei publice locale, cât şi mass-mediei locale pentru modul obiectiv de reflectare şi transmitere către opinia publică a datelor şi informaţiilor statistice ce carecterizează situaţia economică şi socială a judeţului Dâmboviţa.
Director executiv,
Ec. Elena Brezeanu