19 aprilie 2024
Stă pe loc sau bagă tare AJOFM Dâmboviţa?

Stă pe loc sau bagă tare AJOFM Dâmboviţa?

INFORMARE privind activitatea desfăşurată de AJOFM Dâmboviţa pentru combaterea şomajului, realizarea Planului de Formare Profesională şi stadiul implementării proiectelor cu finanţare europeană în primele 5 luni ale anului 2013

Obiectivele generale ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa pentru anul 2013, sunt :

 Creşterea gradului de ocupare şi a competenţelor profesionale ale persoanelor în căutarea unui loc de muncă pe piaţa internă a muncii;  Facilitarea accesului persoanelor în căutarea unui loc de muncă pe piaţa muncii din străinătate;  Creşterea calităţii serviciilor oferite de serviciul public de ocupare şi a competenţelor profesionale ale angajaţilor din Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă;  Creşterea gradului de vizibilitate şi promovarea imaginii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă;  Întărirea colaborării interinstituţionale la nivel judeţean şi regional.

Pentru a atinge aceste obiective generale, AJOFM Dâmboviţa şi-a asumat obiective proprii , a stabilit modul de îndeplinire a acestora şi serviciile ce vor fi oferite tuturor clienţilor în vederea combaterii şomajului.

I.Activitatea desfăşurată de AJOFM Dâmboviţa pentru combaterea şomajului

În vederea combaterii şomajului, A.J.O.F.M. Dâmboviţa a acţionat în următoarele direcţii:

1. Creşterea şanselor de ocupare a persoanelor din grupurile vulnerabile pe piata muncii, cum sunt : tinerii, somerii de lunga durata, persoanele de etnie roma, persoanele cu dizabilitati, persoane eliberate din detentie, tinerii postinstitutionalizati : Au fost asistaţi prin măsurile active de stimulare a ocupării forţei de muncă 2884 tineri sub 25 ani ( din care 672 s-au încadrat în muncă), 3631 persoane de peste 50 ani ( din care 440 s-au încadrat în muncă), 6580 femei ( din care 1195 s-au încadrat în muncă), 2144 şomeri de lungă durată ( din care 190 s-au încadrat în muncă) , 37 persoane cu dizabilităţi ( din care 11 s-au încadrat în muncă), 681 rromi( din care 65 s-au încadrat în muncă) şi 1 persoană eliberată din detenţie.

2. Satisfacerea unui număr cât mai mare de oferte de locuri de muncă

Pentru primele 5 luni ale anului 2013, au fost puse la dispoziţie 3935 locuri de muncă vacante, oferite de angajatori, pe care au fost încadrate 3340 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În această perioadă au fost organizate 3 burse ale locurilor de muncă vacante la care au participat în medie peste 150 angajatori, fiind puse la dispoziţie peste 700 de locuri de muncă în urma cărora au fost angajate 84 persoane.

3. Diminuarea somajului de lunga durata prin oferirea unei alternative ocupationale pentru tineri intr-o perioada maxim de 4 luni de la data inregistrarii si 6 luni in cazul adultilor, prin formare profesionala, reconversie, oferta de loc de munca sau alte masuri de ocupare ( inclusiv prin asigurarea orientarii profesionale). Pe cele 5 luni din acest an s-a realizat o rată de cuprindere în aceste programe de aproape 100 % la tineri şi 76,5% la adulţi.

4. Sprijinirea ocupării persoanelor supuse riscului marginalizarii sociale, prin includerea in masuri active si asigurarea altor forme de suport specifice.

Rezultatele vor fi vizibile începând cu trimestrul III al anului.

5. Sprijinirea angajatorilor pentru a incadra persoane din rândul şomerilor.

Până în prezent au fost încheiate 17 convenţii pentru angajarea a 20 de absolvenţi şi 57 convenţii pentru angajarea a 81şomeri peste 45 ani sau părinţi unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 3 ani până la pensie, sau persoane cu handicap

II.Realizarea Planului de Formare Profesională

Planul de formare profesională, prevede la nivelul anului 2013, pentru AJOFM Dâmboviţa, organizarea a 62 de cursuri gratuite pentru şomeri, în 26 ocupaţii. Din cele 62 de cursuri, 14 sunt cursuri de iniţiere iar 48 de re/calificare. Aceste cursuri sunt finanţate din Bugetul asigurărilor pentru şomaj -35 vor fi derulate prin serviciul propriu de formare profesională, iar 27 în colaborare cu o altă structură a Serviciului Public de Ocupare, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Teleorman. Instituţia noastră este autorizată în 26 de ocupaţii, iar CRFPA Teleorman, în 28. Planul prevede cuprinderea a 1100 şomeri (617 femei), din care 600 să provină din mediul rural. Grupurile ţintă defavorizate pe piaţa muncii sunt şi ele în atenţia SPO, astfel sunt planificate a fi cuprinse la programe de formare profesională în acest an cel puţin 89 şomeri cu vârstă mai mare de 45 ani, 90 şomeri de lungă durată, 5 persoane cu handicap şi minim 56 persoane de etnie rromă. Faţă de sarcinile stabilite, în primele 5 luni din acest an au fost începute 24 cursuri ( toate cu şomer) la care au fost cuprinşi 376 cursanţi (374 şomeri ). În această perioadă au fost finalizate 5 cursuri cu 84 absolvenţi, astfel încât la sfârşitul lunii mai, mai erau în derulare 19 cursuri cu 292 cursanţi (290 şomeri). Tot în această perioadă au fost finalizate şi cele 12 cursuri cu 209 absolvenţi (205 şomeri), cursuri începute în anul 2012. Urmare a cursurilor frecventate, în primele 5 luni din acest an au fost angajate 168 persoane.

III.Stadiul implementării proiectelor cu finanţare europeană

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa implementează trei proiecte cu finanţare POSDRU:

1. „Parteneriat public-privat pentru ocuparea forţei de muncă” (DMI 4.1)- solicitant AJOFM Tulcea, parteneri: AJOFM Dâmboviţa, AJOFM Prahova, AJOFM Ialomiţa, AJOFM Călăraşi, AJOFM Brăila, AJOFM Bacău, AJOFM Vrancea, AJOFM Iaşi şi AJOFM Constanţa. – La aceasta data proiectul se află in luna a 26 de implementare, fiind realizaţi toţi indicatorii propuşi pentru aceasta perioadă, din care amintim: 1 conferinţa de deschidere, 5 conferinţe interregionale de diseminare, parteneriate public-private încheiate în toate judeţele cu furnizorii privaţi de servicii de ocupare a forţei de muncă şi de formare profesională, crearea unui portal cu toţi furnizorii privaţi de servicii de ocupare a forţei de muncă şi de formare profesională din cele 10 judeţe care au semnat parteneriate cu AJOFM-urile, aplicarea de chestionare pentru realizarea unui studiu pricind serviciile de ocupare publice şi private. – Valoarea totală a proiectului:16.165.509 lei

2. „SPO – calitate, accesibilitate şi promptitudine”(DMI4.1) – solicitant AJOFM Sibiu, parteneri: AJOFM Dâmboviţa, AJOFM Vaslui, AJOFM Hunedoara, AJOFM Satu Mare.

– La aceasta data, proiectul se află în luna 16 de implementare, fiind realizaţi toţi indicatorii propuşi pentru aceasta perioadă, din care amintim:studiu privind calitatea serviciilor de ocupare din cele 5 judeţe, studiu privind necesitatea dezvoltării de servicii tip „self-service”, realizarea unui portal cu acces pentru angajatori şi şomeri, dotarea agenţiilor judeţene cu info-touch-uri”(AJOFM Dâmboviţa are 9 astfel de info-touch-uri) – Valoarea totală a proiectului: 8.324.964 lei

3. „Reţea de centre de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural din judeţul Dâmboviţa” (DMI5.2) solicitant Asociaţia Târgovişte spre Europa, parteneri: AJOFM Dâmboviţa şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. – La aceasta data proiectul se află în luna 15 de implementare, fiind realizaţi toţi indicatorii propuşi pentru aceasta perioada de timp: au fost înfiinţate 10 centre rurale de dezvoltare a resurselor umane în localităţile Valea – Lungă, Iedera, Dărmăneşti, Ocniţa, I. L. Caragiale, Bucşani, Conţeşti, Branişte, Odobeşti şi Răzvad, au fost formaţi 10 agenţi de ocupare, s-au desfăşurat 7 cursuri de formare profesionala pentru şomeri. – Valoarea totală a proiectului: 2.131.718 lei

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial