19 aprilie 2024

Șofer de microbuz, prins beat la volan. Ce au decis polițiștii

poliPe parcursul zilei trecute, în urma controalelor T.I.S.P.O.L-Seatbelt pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, polițiștii de la rutieră au aplicat 791 de sancțiuni contravenționale, au reținut 19 permise de conducere și au retras 6 certificate de înmatriculare și 5 seturi de plăcuțe de înmatriculare. Din totalul amenzilor, 409 au fost pentru neutilizarea acestor sisteme.

Polițiștii de la rutieră au acționat în cadrul Operațiunii Seatbelt, prevăzută în Calendarul de activități al T.I.S.P.O.L., acțiune ce se desfășoară timp de o săptămână, simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.

La nivel național, acțiunea este coordonată de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În urma activităților din teren, polițiștii au aplicat 791 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 127.020 de lei.

Dintre acestea, 409 au fost pentru nerespectarea legislației în domeniul utilizării centurii de siguranță și a sistemelor de retenție omologate, fiind amendați 353 de conducători auto și 53 de pasageri. Alți 3 șoferi au fost sancționați contravențional pentru transportul copiilor fără a folosi dispozitive de fixare omologate.

De asemenea, 103 conducători auto au fost amendați pentru utilizarea neregulamentară a telefonului mobil, respectiv fără a avea activ dispozitivul “handsfree”.

Alte 11 amenzi au fost aplicate pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii, 16 pentru defecțiuni tehnice la autovehicule și 34 pentru lipsa documentelor prevăzute de lege.

Pentru abaterile comise de bicicliști, pietoni și mopediști, polițiștii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale.

Atenția polițiștilor s-a concentrat și pe linia sistematizării rutiere, pentru neregulile descoperite în domeniu fiind aplicate 11 amenzi. Dintre acestea, 3 au fost pentru amenajări rutiere fără avizul poliției rutiere și 8 pentru semnalizarea necorespunzătoare a trecerilor la nivel cu calea ferată.

Având în vedere faptul că viteza reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au acționat și pentru depistarea conducătorilor auto care rulează cu viteză excesivă.

Astfel, 108 șoferi au fost amendați pentru încălcarea regimului legal de viteză. Față de 6 dintre aceștia a fost dispusă și măsura reținerii permisului de conducere ca urmare a depășirii limitei legale de viteză cu peste 50 de km/h.

Totodată, polițiștii au reținut 19 permise de conducere și au retras 6 certificate de înmatriculare și 5 seturi de plăcuțe de înmatriculare.

Exemplu:

Polițiștii au oprit pentrul control, pe drumul național 72A, pe raza localității Izvoare, un microbuz condus de un bărbat de 45 de ani.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta efectua transport de persoane.

Fiind testat cu aparatul etilotest, cel în cauză a prezentat o alcoolemie a cărei valoare a fost sub limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar ca măsură complementară a fost dispusă măsura suspendării exercitării dreptului de a șofa pentru 90 de zile.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial