19 aprilie 2024

Situație critică în primăriile dâmbovițene!

primari-cj„Este prima dată în ultimii 26 de ani când, la rectificarea bugetară, nicio unitate administrativ teritorială, comună, oraş, municipiu sau judeţ, nu primeşte vreun ban pentru lucrările de investiţii şi, din păcate, am foarte multe situaţii în care am solicitări de la unităţile administrativ teritoriale pentru plata ajutoarelor persoanelor cu handicap, pentru plata însoţitorilor acestor persoane, pentru plata ajutoarelor sociale şi câteva solicitări legate de plata salariilor.

De exemplu, comuna Vulcana Băi mi-a comunicat că nu mai are bani de salarii începând cu luna iulie şi că nu au nicio soluţie pentru ca acest lucru să fie rezolvat în vreun fel din resursele proprii. O să facem solicitări la Guvern şi la Ministerul Finanţelor Publice pentru că sper să avem o a doua rectificare, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, în octombrie-noiembrie.

În acelaşi timp am să fac o analiză cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice legat de gradul de colectare a veniturilor proprii de către unităţile administrativ teritoriale, pentru că şi aici avem o problemă.

Sunt UAT-uri care îşi colectează veniturile de la 70% în sus, până chiar la 90%, dar sunt şi unităţi administrativ teritoriale unde gradul de colectare a veniturilor proprii este de 30-35% în ultimii ani, ceea ce nu poate fi tolerat, în condiţiile în care nevoia de bani este permanentă pentru toate unităţile administrativ teritoriale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial