Dum. sept. 8th, 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Proiectul PASS va pregăti parteneri sociali pentru dialog social consolidat

Consolidarea capacității partenerilor sociali și a parteneriatelor pentru ocupare și formare prin modernizarea organizațiilor și a serviciilor oferite reprezintă obiectivul general al proiectului și sunt în vizorul echipei parteneriale care implementează în perioada 01 mai 2024 – 31 octombrie 2025, proiectul ”PASS – Parteneri activi social prin servicii integrate pe piața muncii și dialog social consolidate”.

Beneficiarul proiectului – Federația Națională a Sindicatelor din Industrie,alături de partenerii Sindicatul Valahia Târgovişte și Uniunea Generală a Industriașilor din România, vor colabora pentru a contribui la modernizarea pieței muncii, pentru a instrui membrii propriilor lor echipe și pentru a facilita o mai bună înțelegere a modului de dialog între patronate și sindicate.

Efectele pozitive ale activităților proiectului se vor vedea începând din luna iulie 2024 și până la final de proiect, când vor fi organizate GRATUIT pentru participanți programe de formare profesională în domeniile Inspector Sănătate și securitate la locul de muncă, Negociator, Mentor, Competențe digitale pentru minim 90 de persoane membre ale partenerilor sociali.

O atenție deosebită în toate activitățile noastre va fi acordată respectării și protecției mediului înconjurător, în conformitate cu principiul ”Poluatorul plătește!’’, conceptul dezvoltării durabile fiind abordat prin prisma celor trei dimensiuni ale sale (ecologică, economică și socială).

Anunțăm de asemenea înființarea unui Centru de Resurse pentru Dialog Social (CRDS), în cadrul căruia vor fi oferite servicii deconsiliere și informare, de consolidare a organizațiilor patronale și sindicale, de formare /instruire, de asistență oferită pe teme de relații de muncă și servicii sociale pentru persoane fizice și juridice, membre ale partenerilor sociali, afiliate sau nu organizațiilor partenere.

Planificăm să lansăm public și să facem disponibile tuturor celor interesați două studii sectoriale: studiul privind pauperizarea salariului din industria construcțiilor metalice și construcții de mașini și un studiu asupra procesului de formare a competențelor și adaptarea optimă la noile forme de muncă din industria echipamentelor electrice, electronice și mecanică fină.

Alte rezultate așteptate ale proiectului sunt: constituirea unei Coaliții naționale pentru promovarea dialogului social – PASS cu minim 15 organizații sindicale și patronale din industrie; formarea unui corp de 15 negociatori profesioniști; realizarea unui caiet al negocierii predefinit și a unui cărți a negociatorului, realizarea unui îndrumar de dialog social, înființarea unui grup de lucru pentru promovarea de politici publice și sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor pe piața muncii.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 și are o valoare totală de 1.846.500,00 lei, din care: 1.410.808,98 lei este cofinanțare UE, iar 435.691,01 lei cofinanțare din bugetul național.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la e-mail: federatiasindicatelorindustrie@gmail.com sau telefonic la numărul +40724090303, Federația Națională a Sindicatelor din Industrie.