27 aprilie 2024
Sindicatele dâmboviţene DAU ÎN CLOCOT!

Sindicatele dâmboviţene DAU ÎN CLOCOT!

Desfiinţarea Caselor de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică Dâmboviţa a pus pe jar sindicaliştii dâmboviţeni din cadrul Alianţei Intersindicale, parte a Uniunii Generale a Sindicatelor din România.

„Este o mare aberaţie a ministrului Sănătăţii prin aceste afirmaţii. Aceste case de sănătate când s-au constituit, în 1998, au avut girul şi au fost dezbătute în acest organism tripartit: guvern, patronat, sindicate. S-a şi constituit o adunare constitutivă formată din reprezentanţi ai pensionarilor, ai sindicatelor, ai guvernului şi ai patronatelor”.

„Să iei o asemenea decizie fără să consulţi colegii care au participat la dezbaterea şi la elaborarea acestei legi, şi mă refer la Legea 145/1998, şi totodată, surprinzător, Legea 95/2006 în domeniul Sănătăţii pe care este chiar viza dumnealui. Acest organism tripartit nu este desfiinţat şi orice decizie la nivel naţional se ia prin acesta.

Dumnealui putea să facă afirmaţii numai cu acordul celor ce l-au constituit. (…) Este incredibil să vină un membru al Guvernului şi să spună desfiinţarea sau dizolvarea lor.

Legea 95/2006 este încă nemodificată. Dumnealui (n.r. – ministrul Nicolăescu) putea să facă asemenea afirmaţii, dar în urma modificării acestei legi”, a afirmat Ion Oproiu. Acesta a reamintit că niciodată CJAS nu a consumat 3% din Fondul Naţional Unic de Sănătate, cel mai mult fiind folosit în 2011, 1,7%. „Este un lucru nesemnificativ pentru situaţia dezastruoasă în care se află astăzi societatea românească din punct de vedere al sănătăţii”.

„Solicităm în regim de urgenţă o întâlnire cu primulministru să-i transmitem că Legea Sănătăţii nu este legea lui Nicolăescu. Legea Sănătăţii trebuie să se discute în acea structură tripartită, cum prevede Legea 95. (…) Mai mult, reforma în domeniul Sănătăţii nu înseamnă desfiinţarea Caselor.

Reforma trebuie să se producă în totalitate în domeniul Sănătăţii. Dumnealui nu trebuia să se ocupe de casele de sănătate, nici nu are în atribuţii, conform legii. Nu cred că PSD va accepta o asemenea aberaţie, fără a garanta cetăţeanului că va ieşi normal din operaţie.

Partidul Social Democrat este de stânga, trebuie să fie alături de cei mulţi şi să facă ordine în ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii. Dacă se poate, Ministerul Sănătăţii trebuie să fie administrat şi gestionat de un membru social-democrat, care se gândeşte la partea socială a cetăţenilor”, spune sindicalistul Ion Oproiu.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial