Recomandări pentru o vacanţă în siguranţă
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa au fost alături de elevi şi la sfârşitul anului şcolar pentru a le adresa succes la examenele naţionale şi recomandări pentru o vacanţă în siguranţă.
Astfel, şcolarii au fost informaţi cu privire la măsurile de siguranţă întreprinse de poliţia dâmboviţeană pe perioada desfăşurării evaluărilor naţionale dar şi pe durata vacanţei de vară, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente negative.
Elevilor le-au fost prezentate consecinţele unui comportament delincvent, precum şi informaţii despre răspunderea lor penală ori contravenţională ca urmare a săvârşirii de fapte antisociale.
Totodată, li s-a atras atenţia în ceea ce priveşte urmările consumului de alcool sau substanţe interzise, factori generatori de tulburări de comportament.
Printre alte recomandări privind siguranţa copiilor, au fost şi cele pe linia prevenirii implicării acestora în accidente de circulaţie.
În acest sens, poliţiştii rutieri recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:
-
să circule numai pe trotuare;
-
să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
-
să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai dupa ce s-au asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde;
-
să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
-
acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir unul după altul;
-
să nu circule cu rolele pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci numai în locurile special amenajate;
Poliţia reaminteşte părinţilor şi copiilor că, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă minimum 14 ani.
De asemenea, se recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte normele privind circulaţia rutieră şi să acorde o atenţie sporită pe timpul deplasărilor, în zona de actiune a indicatorului de avertizare „Copii”, în zonele pietonale şi rezidenţiale, precum şi în apropierea parcurilor sau a locurilor de joacă amenajate, acolo unde copiii se plimbă cu bicicletele, cu rolele, ori se joacă cu mingea.
La final de an şcolar, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa urează mult succes tuturor candidaţilor la Evaluarea Naţională şi o vacanţă de vară fără evenimente neplăcute!
Siguranţa în şcoli, o prioritate a poliţiei dâmboviţene !
De la începutul anului şcolar şi până în prezent, siguranţa în unităţile de învăţământ a constituit una dintre priorităţile poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa.
Astfel, au fost desfăşurate 3062 de activităţi pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ precum şi prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Din numărul total al acţiunilor, peste 2500 au constat în întâlniri interactive cu elevii, cadrele didactice şi părinţii.
Unităţile de învăţământ, şcolile şi liceele din judeţ, au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.
Zilnic, 41 de efective ale poliţiei şi jandarmi au fost prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care s-au efectuat intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
Totodată, au fost efectuate patrulări şi în perioadele când elevii nu au avut cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, frecventate adesea de copii.
Prevenirea absenteismului şcolar s-a aflat în permanenţă în atenţia poliţiei dâmboviţene, organizându-se pe această linie 597 de acţiuni preventive.
Totodată, poliţiştii au înaintat informări către conducerile unităţilor de învăţământ din care provin elevii identificaţi că absentau de la cursuri.
În judeţul Dâmboviţa, există 594 de unităţi de învăţământ, din care 236 de şcoli generale (29 în mediul urban, 207 în mediul rural), 30 de licee, colegii şi şcoli profesionale, unde poliţiştii au desfăşurat acţiuni pe linie de pază conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecţia persoanelor.
Obiectivele acestor acţiuni au fost :
– verificarea modului de asigurare a accesului in unităţile de învăţământ şi a pazei sediilor;
– determinarea factorilor de conducere să instituie una din formele de pază prevăzută de lege;
-acordarea sprijinului de specialitate necesar în organizarea pazei şi funcţionarea sistemelor tehnice de alarmare.
În sfera activităţilor educative s-au înscris şi cele 509 acţiuni ale poliţiştilor rutieri, prin intermediul cărora, elevii au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice.
În cadrul patrulelor şcolare, copii au dirijat traficul rutier la trecerile pentru pietoni purtând palete reflectorizante şi supravegheaţi îndeaproape de agenţi de circulaţie şi cadre didactice.
Activităţile patrulelor şcolare au ca obiectiv lărgirea ariei preocupărilor preventive în domeniul rutier în care sunt implicaţi elevii şi cadrele didactice, determinarea copiilor să traverseze numai pe trecerile pentru pietoni şi sensibilizarea conducătorilor de autovehicule pentru a circula cu atenţie în zona unităţilor de învăţământ.
Având în vedere neregulile descoperite în cadrul acţiunilor , au fost aplicate 3375 de sancţiuni contravenţionale, din care 493 la Legea 61/1991 şi 66 conform H.G 128/1994.
Obiectivul acţiunilor poliţiştilor a fost de a diminua factorii de risc care conduc la săvârşirea faptelor infracţionale şi contravenţionale, odată cu informarea elevilor cu privire la măsurile legale ce pot fi aplicate în situaţia în care nu este respectată legislaţia în domeniu.