lun. dec. 23rd, 2024

dsc_0444COMUNICAT DE PRESĂ

Lansare proiect „ŞI TU CONTEZI!”

”ŞI TU CONTEZI! – Îmbunătăţirea calităţii serviciilor educaţionale pentru elevii cu dizabilităţi şi CES din judeţul Dâmbovița, prin intervenţii armonizate cu nevoile acestora”.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație și competențe, Prioritatea de investiții 10i: ”Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare”, programul „ȘCOALĂ PENTRU TOȚI”.

Obiectivul general al proiectului îl constituie promovarea unor servicii educaționale de calitate în județul Dâmbovița, orientate pe nevoile elevilor și a unei scoli inclusive, prin creșterea participării la învățământul ante-preșcolar și preșcolar a copiilor cu cerințe educaționale speciale, asigurarea accesului egal la o educație de calitate a elevilor, cu accent pe cei aparținând minorității rome și cei din mediul rural _ comunități dezavantajate socio-economic, reintegrarea tinerilor în sistemul educațional, precum și îmbunătățirea componentelor personalului didactic din învățământul pre-universitar din județul Dâmbovița.

În deschiderea conferinței, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, a transmis următorul mesaj:

Proiectul de față este unul drag mie, prin specificul său și pentru grupul țintă căruia i se adresează, copii cu dizabilități și cu cerințe speciale din județul Dâmbovița, cu precădere aparținând comunităților dezavantajate socio-economic, minorități rome și locuitori din mediul rural. Pentru aceștia, viața poate fi o luptă pentru supraviețuire, familiile nu le sunt mereu alături, astfel că probabilitatea de a beneficia de o educație, de a merge în mod constant la ore este una redusă.

Nu pot așadar, să nu salut astfel de inițiative, care vin în completarea măsurilor pe care noi le luăm, nu pot să nu mă bucur să văd că mai multe unități școlare, printre care și Școala Gimnazială Specială din Târgoviște, au fost prinse în proiect și consider că trebuie încurajate și sprijinite cât mai mult astfel de acțiuni.

Mai mult decât sprijinirea acestor copii de a merge la școală și încurajarea lor de a nu abandona timpuriu studiile, proiectul de față își propune și acordarea nediscriminatorie de subvenții și pachete cu îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă tuturor copiilor înscriși în proiect, astfel încât aceștia să nu fie obiectul unor discriminări.

Aparte însă de copii, sunt vizați tinerii și adulții care au abandonat școala și cărora li se va explica importanța terminării studiilor, oferindu-li-se oportunitatea de a urma programe de tip a doua șansă, în cadrul cărora să poată continua şi finaliza învățământul obligatoriu, fără a fi nevoiți să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenați.

Trăim timpuri, în care informația este esențială, timpuri în care educația nu este și nu trebuie să fie considerată o opțiune, cu atît mai mult pentru cei care trăiesc în comunități defavorizate, în zone la care facilitățile lumii moderne ajung mai greu. Singura șansă a noastră ca societate și a acestor tineri care fac parte din România de mâine este așadar educația. Și tocmai de aceea, încurajez astfel de inițiative, și îi felicit pe cei care fac eforturi pentru a implementa acest proiect și le urez mult succes, asigurându-i de tot sprijinul autorităților.”

Au mai luat cuvântul managerul proiectului, Mugurel Dragomir, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, Sorin Ion și reprezentanții partenerilor, Tatiana Popa, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică din partea Centrului Județean de Asistență Educațională Dâmbovița, Eugenia Marinescu director al Scolii Gimnaziale Speciale Targoviște și Alice Cristescu, reprezentant al PARNET.

Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa