20 aprilie 2024
Sfânta Liturghie, la Mânăstirea Nucet, cu prilejul marii sărbători creștine Izvorul Tămăduirii

Sfânta Liturghie, la Mânăstirea Nucet, cu prilejul marii sărbători creștine Izvorul Tămăduirii

izv-t Vineri, 21 aprilie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, însoțit de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, la Mânăstirea Nucet, cu prilejul marii sărbători creștine Izvorul Tămăduirii, hramul mânăstirii. În cadrul sfintei slujbe, a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Vârfuri, Protoieria Pucioasa, tânărul diacon Iulian Ciprian Butcă, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, licență și master.

La acest important moment liturgic, au participat monahi și monahii de la mănăstirile din Eparhia noastră, Părintele Vicar Eparhial, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial și mulți credincioşi, împreună cu preoții lor, din Comuna Nucet, din localitățile învecinate și din Municipiul Târgoviște. De asemenea, au luat parte la eveniment: domnul Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și al Identității Naționale, domnul senator Adrian Ţuțuianu, Secretar al Senatului României, domnul Alexandru Oprea, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, parlamentari din județul Dâmbovița, precum și alte autorități locale și județene.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evocat importanța spirituală și misionară a sărbătorii Izvorul Tămăduirii, rolul Preasfintei Fecioare Maria în iconomia mântuirii și în evlavia populară, accentuând legătura strânsă cu Învierea Domnului, în teologia noastră răsăriteană și în viața spirituală a credincioșilor.
După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltul Ierarh a condus procesiunea la care au participat toți cei prezenți, cler și popor, spre cunoscutul loc de pelerinaj “Fântâna de leac” din apropierea sfintei mânăstiri, unde a fost oficiată tradiționala slujbă a Aghiasmei celei mici, la finalul căreia cei prezenți au primit apă sfințită.
Reamintim că Mânăstirea Nucet, veche vatră de spiritualitate monahală, este ctitoria boierului Gherghina Pârcalab şi a soţiei sale Neaga, din secolul al XV-lea, ridicată pe locul unui locaș de cult mai vechi, datând cel mai probabil din secolul al XIV-lea.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial