27 aprilie 2024
Senatorul Dragoş Popescu semnalează – “Distrugerea din Parcul Natural Bucegi, sub ochii autorităţilor de mediu!”

Senatorul Dragoş Popescu semnalează – “Distrugerea din Parcul Natural Bucegi, sub ochii autorităţilor de mediu!”

“În vizita pe care am făcut-o weekendul trecut, împreuna cu Agent Green , am putut să văd distrugerea făcută de Primaria Sinaia în 🗻 Parcul Natural Bucegi, sub ochii autorităților de mediu, care deși sesizate de administrația parcului, nu au făcut NIMIC până în acest moment pentru a opri construcțiile ilegale.Dar să o luam de la început.

Despre ce este vorba:‼️ În Parcul Natural Bucegi Primăria Orașului Sinaia, în calitate de beneficiar, în mod ilegal, a executat următorul proiect de investiții: 1. „Construire instalaţie de transport pe cablu tip teleschi pe domeniul schiabil din staţiunea Sinaia ce deserveşte pârtia Lăptici” Acest proiect este amplasat in zona de management durabil.📌 OUG 57/2007 stabilește că în zonele-tampon, respectiv în zonele de conservare durabilă și de management durabil este interzisă realizarea de construcții noi, cu excepția celor ce servesc strict administrării ariei naturale protejate sau activităților de cercetare științifică ori a celor destinate asigurarii sigurantei nationale sau prevenirii unor calamități naturale.

📌 Prin urmare, execuția acestui proiect constituie infracțiune, conform art.52 alin.1 lit.i) din OUG 57/2007, reprezentând în fapt “construcții/investiții amplasate în afara zonelor de dezvoltare durabilă din ariile naturale protejate” cu destinatii care nu se incadreaza in exceptiile expres prevazute de lege. 📌 Mai mult decat atât, proiectul pentru care au fost emise acte de reglementare în zona de management durabil a fost extins, în afara de construirea unei instalații de transport pe cablu tip teleschi fiind construite și pârtii de schi și drumuri, fără acte de reglementare.

📌 Proiectul este amplasat în zona Valea Calugarului, afectând habitate prioritare, respectiv habitatul 4070* – Tufărișuri de Pinus mugo și Rhododendron hirsutum (Mugo – Rhododendretum hirsuti), 6230* pajiști de Nardus precum și habitatul 4060 Tufărișuri alpine și boreale.

🌲Agentia Pentru Protectia Mediului Prahova și Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi au eliberat niște avize și acorduri, dar doar pentru teleschi, nu și pentru pârtia propriu-zisă și pentru drumurile care duc acolo, cel mai probabil pentru că este ilegal să construiești într-o zonă de management durabil. Garda de Mediu Prahova nu mișcă un deget chiar dacă a fost sesizată!

⛔️ Problema nu este că se investește în infrastructura de agrement, ci de faptul că asta se întâmplă fără respectarea reglementărilor de mediu, într-un parc natural, într-o zonă care ar fi trebuit să se bucure de protecție, o zonă unde lucrările de construire de această amploare sunt strict interzise.Toți vrem dezvoltare, dar nu cu orice preț, domnilor guvernanți!

👉 Vom face plângeri penale împotriva celor care au semnat avize și acorduri pentru efectuarea de lucrări de construire în zona de management durabil, precum și împotriva celor care au făcut lucrările!”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.

În replică, primăria Sinaia, a declarat că se aștepta la astfel de acțiuni de ”PR slab”, scopul acestui demers, susțin reprezentanții administrației publice locale, fiind acela de a mai ”cere niște bănuți”„Sinaia este definită prin respectul față de mediu! Este evident atacul asupra domeniului schiabil numărul 1 din România. Ne așteptăm la astfel de acțiuni de PR slab pentru a mai cere niște bănuți. Tot ceea ce construim are la baza dezvoltarea durabilă și sustenabilitatea comunității. Natura și timpul ne vor da dreptate!”, a declarat Vlad Dinu, ofițer de presă Primăria Sinaia.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial