Dum. dec. 22nd, 2024

”Campioni la poduri ilegale: episodul Dâmbovița🆘 Din cele 263 de poduri și podețe aflate pe raza județului Dâmbovița, 119 nu au autorizație de gospodărire a apelor, deci funcționează ilegal! Administrația Națională Apele Române mi-a transmis că în urma verificărilor pe teren și a solicitărilor de informații de la Consiliul Județean Dâmbovița a pus în vedere instituțiilor cu atribuții în domeniu luarea de măsuri pentru intrarea în legalitate a celor 119 poduri și podețe.

Procesul verbal de verificare realizat de Apele Române a ajuns la:📌Consiliul Județean Dâmbovița, 📌Inspectoratul de Stat în Construcții al Județului Dâmbovița și la 📌Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița. Aceste instituții sunt rugate, practic, de Apele Române să aplice legea Apelor 107/1996. Apele Române insistă pentru siguranța construcțiilor, arătând potențialul pericol la care sunt expuși cetățenii.

Atașez câteva pasaje din Adresa respectivă.

În final, ANAR arată că nu are atribuții și nici competențe prin care să aibă posibilitatea imediată de a obliga în concret instituțiile deținătoare de poduri și podețe să demareze proceduri de refacere/reparare și nici să închidă libera circulație pe construcțiile respective, ci doar să sesizeze organele competente și să dea amenzi.

‼️ Ceea ce NU menționează Apele Române e că această situație, de a avea 45% dintre podurile unui județ în ilegalitate, este rezultatul inacțiunii de 27 de ani a acestei instituții, care nu a sancționat niciodată o astfel de infracțiune (exploatare fără autorizație), deși are asta în atribuții. Și, mai mult, nici acum, în al 12-lea ceas, nu a aplicat sancțiuni în cazul podurilor aflate în ilegalitate, ci s-a oprit la a sesiza autoritățile MAI competente și a da un termen vag de intrare în legalitate.

🙏🙏🙏Acum nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu mai cadă vreun pod…”, spune Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, reprezentant al Partidului Reper.