“Episodul 3/3: Soluții pentru aer Ministerul Mediului – România—–Episodul 1/3—–poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3e2RNuL—–Episodul 2/3—–poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3QWnuVa
Pentru că este simplu să arăți cu degetul, dar mai greu să găsești soluții, am câteva propuneri pentru decidenții noștri din executiv:
Să folosească mecanismele și programele Comisiei Europene, care ar ajuta în elaborarea PNCPA (despre care am aflat de la șeful direcției de Calitate AER din cadrul Comisiei Europene în timpul vizitei mele la Bruxelles – https://bit.ly/3AuH1VJ). TAIEX EIR P2P – Program menit să sprijine schimbul de experiențe între statele membre; Discuții cu experți din cadrul DG Reform; NEC – participarea la grupurile de experți în Directiva privind plafoanele naționale de emisie; Comisia europeană poate finanța și schimbul de experiență/consultații cu experți de mediu din oricare din țările UE.
Să sprijine cu un nou punct de vedere al Guvernului în care să recunoască urgența de a debloca proiectul de lege pe care l-am depus de modificare a legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, care a trecut cu majoritate de voturi de Senat, dar care acum zace într-un sertar la Camera Deputaților.
Soluția pe care o propuneam, venită în urma consultărilor cu experți, era să desființăm structuri birocratice inutile care nu se întâlnesc niciodată și nu aduc niciun plus valoare și de viziune pentru calitatea aerului de la noi din țară și să creăm un singur Sistem Național de Calitatea Aerului (SNCA).
Acest sistem să pună la aceeași masă: autorități publice cu atribuții în domeniu (MMAP, APM, GNM, ANM, ș.a ), experți din academie și din cercetare, societatea civilă, autoritățile locale, ș.a.. care să gândească viziunea pentru România în ce privește calitatea aerului și să genereze soluții eficiente și integrate. Știți voi, un mecanism transparent, profesionist și de bun-simț pentru a lua decizii cu adevărat importante nu doar pentru sănătatea noastră ci și pentru cheltuirea eficienta a banilor noștri .
Domnul ministru al mediului Barna, împreună cu domnul prim-ministru, Nicolae Ionel Ciucă să ia măsuri pentru reconfigurarea profesională a directorilor din departamentul ăla de calitate aer din MMAP. DETAȘAREA (art. 505 din Codul administrativ) este soluția, domnule Ministru, domnule Prim-ministru!
Puneți mâna și semnați-le directorilor ăștia de țin calitatea aerului sub cenușă plecarea de la “butoane”.
A trecut de mult vremea când trebuia să vă dați seama că ei și subalternii lor sunt acolo să servească altor interese și să îi trimiteți să numere depozitele ilegale de gunoaie de pe câmpuri, sau ce o mai fi de făcut prin vreo structură departe, departe de putere”, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.