16 aprilie 2024
Senatorul Dragoş Popescu – “Partidul REPER le cere premierului Nicolae Ciucă și vicepremierului Kelemen Hunor să explice legăturile pe care le au cu liderul proputinist, rasist și xenofob al Ungariei, Viktor Orban”

Senatorul Dragoş Popescu – “Partidul REPER le cere premierului Nicolae Ciucă și vicepremierului Kelemen Hunor să explice legăturile pe care le au cu liderul proputinist, rasist și xenofob al Ungariei, Viktor Orban”

Partidul REPER le cere premierului Nicolae Ciucă și vicepremierului Kelemen Hunor să explice legăturile pe care le au cu liderul proputinist, rasist și xenofob al Ungariei, Viktor Orban. Îi cerem vicepremierului Kelemen Hunor să ia poziție de urgență în chestiunea declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban și să explice public apropierea sa de regimul de la Budapesta. Faptul că domnia sa este un cetățean român de etnie maghiară nu îi scuză în niciun fel derapajele politice, dimpotrivă, îl obligă la un comportament responsabil și onest față de toți cetățenii României.

Domnul Hunor este obligat moral de statutul său politic, de funcția de președinte al UDMR și de poziția de vicepremier să se dezică urgent și fără ezitare de declarațiile iresponsabile ale amicului său politic. Le este dator cetățenilor români, maghiari, ucraineni și europeni cu o explicație clară a propriilor sale alegeri politice. UDMR a avut privilegiul și posibilitatea de a face parte din multe coaliții guvernamentale și ia parte la decizii cruciale pentru România. În aceste condiții, liderul acestei formațiuni este obligat să respecte cetățenii care i-au oferit această onoare și să se distanțeze de un politician iresponsabil care discută despre puritatea rasei și este de acord cu moartea nevinovată a mii de ucraineni.

Considerăm revoltător ca un politician român care ocupă poziția de vicepremier al Guvernului României, cum este Kelemen Hunor, să fie un apropiat și un susținător al premierului Ungariei, Viktor Orban. Declarațiile făcute de acesta la Băile Tușnad dovedesc fără nicio urmă de îndoială că avem de-a face cu un personaj politic toxic, susținător fățiș al acțiunilor regimului rus condus de Vladimir Putin, rasist, xenofob și sabotor al proiectului european.

Este bine cunoscută blocarea sancțiunilor europene de către guvernul de la Budapesta, incapabil în nenumărate rânduri de solidaritate europeană. Faptul că ministrul de externe ungar a mers la Moscova pentru a obține favoruri de la regimul criminal de la Kremlin este descalificant pentru un politician din Uniunea Europeană și dovedește o lipsă de respect pentru victimele războiului din Ucraina.

În același timp, îi cerem premierului Nicolae Ciucă să fie prezent în Parlamentul României în prima sesiune parlamentară din această toamnă și să explice de ce tolerează o coaliție guvernamentală din care face parte o formațiune politică tolerantă şi chiar prietenă cu sabotori ai proiectului european. Acesta nu este interesul național al României. Indiferent cât de importante sunt pentru domnia sa voturile parlamentarilor UDMR, premierul Ciucă nu poate ignora iresponsabilitatea unor politicieni care sfidează politica națională a României într-o situație de maximă criză.

Suntem un stat care a decis să meargă pe drumul european, care respectă dreptul internațional și refuză să accepte războiul ca soluție politică. Cetățenii români suferă restricții și privațiuni economice din cauza Kremlinului, iar în Guvernul României avem un vicepremier care susține și promovează poziții proruse. Este o responsabilitate de care premierul Ciucă nu se poate dezice, iar tolerarea acțiunilor și asocierilor politice ale liderilor UDMR nu mai pot fi ignorate.

REPER înțelege și respectă drepturile comunității maghiare, dar constată că UDMR care s-a erijat în singurul reprezentant politic al acestei comunități a ales un parteneriat politic cu un lider periculos și iresponsabil care ocupă pentru moment scaunul de premier al Ungariei. Nu dorim interzicerea evenimentelor de la Băile Tușnad, nu cerem interzicerea lui Viktor Orban la astfel de evenimente pentru simplul fapt că acesta este liber să se facă singur de râs printr-un discurs anacronic și ridicol. Dar este inadmisibil guvernul României să tolereze, în tăcere, afirmații naziste din partea unui şef de guvern din Europa, iar politicieni români care conduc Guvernul României să nu sancționeze, ba chiar să gireze astfel de evenimente şi să se asocieze cu astfel de personaje toxice”, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial