23 aprilie 2024
Senatorul Dragoş Popescu:  ”Nu suntem conformi nici cu măsurătorile, nici cu raportările către CE, populația din orașele României suferă acut de poluare”

Senatorul Dragoş Popescu: ”Nu suntem conformi nici cu măsurătorile, nici cu raportările către CE, populația din orașele României suferă acut de poluare”

🤯”Comunicarea Comisiei Europene cu privire la revizuirea Directivei Europene privind calitatea aerului nr. 50/2008 a dat bătăi de cap Ministerului Mediului, așa cum mă așteptam.

Cu ocazia acesta, Ministerul a ținut să-și transmită îngrijorările în Parlament, în ceea ce privește impactul bugetar al noii directive, dar și în privința viitoarelor prevederi mai severe privind poluarea aerului. Am ținut să amintesc parlamentarilor români că România are în prezent deschise 6 proceduri de infringement din cauza neconformităților înregistrate în țara noastră în privința implementării legislației europene și naționale și o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza depășirilor înregistrate pentru pulberile PM10 în București. Nu suntem conformi nici cu măsurătorile, nici cu raportările către CE și, așa cum se vede peste tot la știri în ultima vreme, populația din orașele României suferă acut de poluare: 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate poluării! 🆘

Aș zice că, decât să se uite cu îngrijorare la viitor, Ministerul s-ar uita mai bine în prezent, când se constată că Rețeaua de Monitorizare a calității aerului nu are bani nici măcar de filtre de cuarț pentru măsurători gravimetrice și de peste 3 luni nu avem date în București pentru PM10. Lipsesc date și din Craiova și din Iași! Această sarcină de a gestiona Rețeaua revine chiar Ministerului.

🧐Ce anume a adus îngrijorarea Ministerului Mediului? Propunerea de directivă urmărește alinierea cu standardele OMS și are ca scop reducerea mortalității anuale la nivelul UE cu peste 75%, precum și reducerea cu 50% a afecțiunilor care pot fi legate de poluarea aerului. De asemenea, viitoarea directivă propune dreptul efectiv al oamenilor de a fi despăgubiți integral dacă prejudiciul adus sănătății lor s-a produs integral sau parțial ca urmare a încălcării normelor prescrise privind valorile limită ale poluării.

Într-adevăr, aceste obiective sunt departe de ceea ce putem sau, mai bine zis, încercăm să facem până acum. Cum să ne gândim noi la repararea prejudiciului cauzat de poluare când normalitatea românească este de a merge la spital cu o problemă și a pleca cu cel puțin o infecție nozocomială, fapt pentru care nu prea este nimeni despăgubit…🙄 Așadar, despre ce vorbim?”, a comunicat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial