27 aprilie 2024
Senatorul Dragoș Popescu, noi demersuri despre mirosul greu de la groapa de gunoi de la Aninoasa. ”Nu știm ce aer inhalăm!”

Senatorul Dragoș Popescu, noi demersuri despre mirosul greu de la groapa de gunoi de la Aninoasa. ”Nu știm ce aer inhalăm!”

”Din nou despre groapa de gunoi de la Aninoasa!

Au existat multe reclamații ale celor din zonă de-a lungul timpului în legătură cu mirosul persistent provenit de la această groapă de gunoi.

Și pe bună dreptate, atâta timp cât gazele de depozit nu sunt captate și neutralizate. Din acest motiv am solicitat ANPM să trimită un autolaborator mobil (din cele achiziționate recent cu fonduri europene) pentru măsurarea parametrilor compușilor din aer, în special hidrogenul sulfurat.

Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, inflamabil, cu miros puternic, care în concentrație ridicată paralizează centrii respiratori și care poate produce efecte cronice sau acute. La nivel județean rețeaua națională de măsurare a calității aerului are doar două puncte permanente: Târgoviște și Fieni.

ANPM a refuzat să dea curs solicitării, posibil din lipsuri financiare, solicitând APM Dâmbovița să efectueze măsurători cu echipamente din dotare (vezi imaginile alăturate).

APM Dâmbovița a instalat în vecinătatea gropii de gunoi două puncte de colectare, iar măsurătorile vor fi făcute după normativul din 1976.

Astăzi, ajuns la fața locului, am constatat că cele două instalații funcționează după o tehnologie foarte veche. Și mă întreb dacă vom putea avea încredere în aceste măsurători. Vom afla în curând cum vor arăta ele, deși este mică probabilitatea să indice depășiri ale valorilor limită.

Scepticismul meu vine și din faptul că am văzut recent măsurători efectuate cu un autolaborator performant de către Primăria București, iar valorile arată depășiri constante.

Încă o dovadă de nepăsare și incompetență a statului român la adresa sănătății cetățenilor săi, deși există deja măsuri de infringement (cel mai recent avizul motivat din 1 iunie) prin care se solicită României să instituie o rețea funcțională de măsurare a calității aerului.Iar România, deși a achiziționat autolaboratoare, nu face măsurători reale deoarece nu sunt alocați banii necesari funcționării acestora.

Dacă nu există măsurători reale ale calității aerului cum pot fi luate măsuri de îmbunătățire? Practic nu știm ce aer inhalăm și dacă sănătatea este pusă în pericol.

Dar atunci când oamenii se plâng de atâta timp de mirosul înțepător înseamnă că ceva este în neregulă.

Sau ar fi mai bine ca cei din vecinătatea gropii de gunoi de la Aninoasa să se protejeze singuri purtând măști ca pe vremea pandemiei?”, se întreabă Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița și reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial