“Ministerul Mediului – România ne “afumă” cu o propunere de ordonanță pentru arderile de vegetație, în loc să adopte ferm o poziție în privința arderilor de deșeuri scăpate de sub control!
Ministrul Mediului a anunțat că se gândește la o ordonanță de urgență prin care se vor mări amenzile pentru persoanele care ard miriști și vegetație, urmărindu-se astfel “stoparea” fenomenului de arderi de vegetație și miriști: conform datelor Gărzii Naționale de Mediu
83 de persoane au ars zilnic vegetație în 2022.Mărirea amenzilor fără a le oferi oamenilor o alternativă și să le spui ce ar putea să facă cu vegetația strânsă face măsura insuficientă.
Problema reală este însă arderea altor tipuri de deșeuri: anvelope, plastic tip ABS, resturi din dezmembrări auto și din deșeuri electrice și electronice, care generează un fum de până la 4.050 de ori mai toxic decât arderea vegetației! În această privință, deși există proiect de lege care transformă în infracțiune incendierea deșeurilor, Ministerul nu reușește să formuleze o poziție coerentă de peste o lună și tot amână transmiterea poziției ministerului către Parlament.
Amintesc niște cifre referitoare la aceste incendieri de deșeuri: doar în 2021, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat în București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendierea a peste 870 de tone de deșeuri, altele decât cele vegetale.
Bilanțul Poliției Ilfov arată că au existat 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, cauciucuri și anvelope de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și DOAR 2 dosare penale deschise. Puteți consulta proiectul de lege privind transformarea în infracțiune a arderilor de deșeuri aici: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L47&an_cls=2022“, a precizat Dragoş Popescu, senator USR de Dâmboviţa.